Luku 1 Sivu / 45

Oletko jo jatkoajalla?

Miljoona suomalaista käyttää verenpainelääkitystä, mutta heistä lähes 500 000:lla verenpaine on yli 140/90 – ovatko he jo jatkoajalla? Puoli miljoonaa suomalaista ei käytä verenpainelääkkeitä vaikka niin kannattaisi tehdä – ovatko hekin jo jatkoajalla? Verenpainetauti johtaa valtimoiden ahtautumiseen, ja se on koko maailmassa tärkein kuolleisuuden ja toimintakyvyn heikentymisen syy. Suomalaisista 25 000 sairastuu vuosittain sydäninfarktiin ja 14 000 aivoverenkiertohäiriöön.

Korkea verenpaine ei välttämättä tarkoita sitä, että henkilö on sairas. Mutta todennäköisesti hän sairastuu valtimotautiin aiemmin kuin normaalipaineinen kanssakulkijansa. Korkea verenpaine ei välttämättä aiheuta oireita. Mutta väestön suuri tautitaakka on näkymättömissä, ellemme sitä mittaamalla etsi. Lievästikin koholla olevan verenpaineen löytäminen on tärkeää, sillä lievä voi olla vaikean alku. Verenpaineen mittaaminen onkin ehkä tärkein ja kustannustehokkain menetelmä, mitä väestön terveyden edistämiseksi voidaan tehdä. Ja jos verenpainetauti löytyy, se kannattaa hoitaa hyvin eli alle 140/90, mikä kotimittauksissa vastaa tasoa alle 135/85. Onneksi itse kukin meistä voi vaikuttaa verenpainetasoonsa myös elintavoilla – tämä virtuaalikirja kertoo, miten.

Parempia paineita!

Päivi Korhonen
Yleislääketieteen professori
Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Luku 1

Verenpaine

Verenpaine

Verenpainetasoa alle 130/85mmHg pidetään vielä normaalina ja ihannepaine on alle 120/80mmHg iästä ja sukupuolesta riippumatta. Jos verenpaine ylittää jatkuvasti lukeman 140/90mmHg, kyseessä on kohonnut verenpaine tai verenpainetauti. Edellä mainitut luvut kuvaavat terveydenhuollon ammattilaisten vastaanotoillaan mittaamia arvoja. Kotimittauksissa jännitys on vähäisempää ja verenpainearvot noin 5mmHg matalampia. Kotimittauksissa ihanteellinen verenpainearvo on 115/75mmHg ja alle 125/80mmHg normaali. Jos verenpaine on 135/85mmHg tai enemmän, kertoo se jo kohonneesta verenpaineesta ja verisuonivaurioiden vaarasta.

Hoidon perustana on aina elintapahoito

Verenpaineeseen voi itse vaikuttaa omilla elintavoillaan. Elintapamuutosten vaikutukset näkyvät jo muutamassa kuukaudessa. Usein tietoa on paljon, mutta sen siirtäminen käytäntöön vaatii kärsivällisyyttä. Kaikkea ei tarvitse kuitenkaan muuttaa kerralla, sillä pienikin pysyvä muutos on iso askel parempaan. Verenpaineen kohoamista voi estää halvalla ja tehokkaalla tavalla, eli puuttumalla ajoissa sen riskitekijöihin.

Kohonnutta verenpainetta alentavat suolan rajoittaminen, säännöllinen liikunta, painonhallinta sekä stressin hallinta. Runsaan alkoholin vähentäminen ja tupakoinnin lopettaminen alentavat myös verenpainetta. Elleivät elintapamuutokset riitä alentamaan kohonnutta verenpainetta, tarvitaan lääkehoitoa. Lääkehoidon aloittamisesta tulee aina keskustella lääkärin kanssa.

Korkean verenpaineen vaarat

Kohonnut verenpaine on yksi valtimotautien suurimmista vaaratekijöistä. Aivoinfarktin ja aivoverenvuodon suurin riskitekijä on kohollaan oleva verenpaine. Pysyvästi korkea verenpaine aiheuttaa verisuoniin painevaurioita, sydämen kuormitus lisääntyy, jonka seurauksena voi olla sepelvaltimotauti, sydäninfarkti, rytmihäiriö tai sydämen vajaatoiminta. Yleisin korkean verenpaineen aiheuttama rytmihäiriö on eteisvärinä. Myös aivoverisuonien ja silmänpohjien painevauriot aiheuttavat valtimoiden ahtautumista, tukoksia ja repeytymiä, jonka seurauksena voi olla aivoverenkiertohäiriöitä, muistin ja ajattelukyvyn häiriöitä tai näkökyvyn heikentymistä. Munuaisissa liian korkea valtimopaine altistaa munuaisten vajaatoiminnalle. Alaraajoissa valtimoiden painevauriot aiheuttavat katkokävelyä.