Luku 6 Sivu / 45

Luku 6

Alkoholi ja tupakka

Alkoholi

Runsas ja pitkäaikainen alkoholinkäyttö nostaa verenpainetta ja heikentää verenpainelääkkeen tehoa. Alkoholi vaikuttaa myös maksaan, haimaan, aivoihin, hermostoon ja veren sokeritasapainoon. Myös suuret alkoholin kerta-annokset ovat haitallisia, koska ne lisäävät rytmihäiriöherkkyyttä ja triglyseridien määrää. Lisäksi alkoholissa on runsaasti energiaa, lähes yhtä paljon kuin rasvassa, joten sen runsas käyttö myös lihottaa. Alkoholia ruoalla nautittaessa, aterian kokonaisenergiamäärä voi helposti tuplaantua.

Verenpaineen kannalta on edullisinta nauttia alkoholia vain silloin tällöin ja kohtuullisia määriä kerralla. Kertakäytön enimmäismäärä on miehillä kaksi ravintola-annosta päivässä ja naisilla yksi ravintola-annos. Yksi ravintola-annos tarkoittaa esimerkiksi pullo keskiolutta, 12 cl viiniä tai 4 cl viinaa. Alkoholia ei kuitenkaan tulisi nauttia päivittäin. Kokonaan siitä ei tarvitse kuitenkaan kieltäytyä. Vähäinen käyttö silloin tällöin on sallittua. Lasillinen viiniä sopii nautittavaksi hyvien ystävien seurassa tai maukkaalla aterialla.

Viina valuu vyötärölle

Tiesitkö:

  • Lasillisesta viiniä saat voinapin verran kaloreita
  • Kahdessa lasillisessa makeaa siideriä on suunnilleen sama määrä kaloreita kuin kahdessa suklaapötkössä
  • Kun juot pullon keskiolutta päivässä, (130 kcal), kertyy ylimääräisiä kiloja vuodessa n. 10 kg
  • Alkoholin nauttiminen kiihdyttää usein ruokahalua

Tupakka

Ellet pysty lopettamaan kerralla, vähennä asteittain

Tupakoinnilla on osoitettu olevan monia haittavaikutuksia terveydelle. Tupakointi nostaa verenpainetta, nopeuttaa verisuonten ahtautumista ja altistaa verihyytymän kehittymiselle sekä heikentää useiden lääkkeiden vaikutusta. Samoin tupakoinnin sosiaalisista haitoista puhutaan yhä enemmän. Tupakointia on alettu hyväksyä ja sietää yhä vähemmän ja yhä harvemmissa paikoissa, mikä voi aiheuttaa tupakoijille ylimääräistä vaivaa ja suoranaista paheksuntaa. Tupakoinnin, kuten muidenkaan päihteiden sosiaalinen hauskuus ei siis ole vailla varjopuolia.

Tupakoinnin lopettaminen on keskeinen kohonneen verenpaineen hoidossa. Jos lopettaminen ei onnistu kerralla, kannattaa yrittää vähentää sitä asteittain. Nikotiinikorvausvalmisteet oikein käytettynä kaksinkertaistavat onnistumismahdollisuuden. Lääkäriltä on lisäksi saatavissa tehokkaita reseptilääkkeitä tupakointiriippuvuuden pienentämiseksi.