Luku 7 Sivu / 45

Luku 7

Stressi

Stressi hallintaan

Stressi on elimistön normaali reaktio, kun pitää toimia valppaasti ja tehokkaasti. Jatkuva, pitkään kestävä stressi pitää stressihormonien pitoisuuksia normaalia suurempina ja kohottaa verenpainetta. Pitkittyessään stressi aiheuttaa myös hormonitoiminnan, autonomisen hermoston ja aineenvaihdunnan muutoksia, jotka ovat sydämelle haitallisia.

Tyypillisiä stressin aiheuttamia oireita ovat päänsärky, hikoilu, huimaus, lisääntynyt virtsaamisen tarve ja sydämen tykytys. Pitkittynyt stressi lisää ahdistuneisuutta, väsymystä ja unihäiriöitä. Psyykkinen stressi voi aiheuttaa rintakipuoireita ja jopa sydäninfarktin myös sellaisille ihmisille, joille fyysinen rasitus ei aiheuta rintakipuja. Oman reagointitavan ja omien stressin lähteiden tunnistaminen on tärkeää, samoin riittävä lepo ja uni.

Stressin, ärtymyksen ja muiden kielteisten tunteiden ja tilojen hallinta vaatii usein sekä mielen rauhoittamista että kehon rentouttamista. Kannattaa mahdollisuuksien mukaan vähentää stressiä liikkumalla, lukemalla tai muuten rentoutumalla ja nukkua riittävästi. Alkoholia ei kannata käyttää stressinpoistolääkkeenä, sillä alkoholikin nostaa verenpainetta. Erilaisia rentouttavia harjoituksia on myös paljon. Tässä linkki Oivamieli-sivuston harjoituksiin, joita kannattaa kokeilla.

Valitse keinoista itsellesi sopivimmat ja harjoittele niitä niin monta kertaa, että pystyt turvautumaan niihin aina hankalassa tilanteessa. Muista kuitenkin, että harjoitukset eivät useinkaan poista itse ongelmien syytä.

Stressintorjuntavinkkejä löytyy mukavasti myös Pienipäätöspäivässä-sivustolta.