0

Kansalaisopisto

Kansalaisopisto – kuntalaisten hyvinvoinnin lähde ja arjen aktivaattori

Osaamisen ja hyvinvoinnin edistäjä

Ihminen voi hyvin, kun mahdollisuus mielekkääseen tekemiseen, uuden oppimiseen ja sosiaalisiin suhteisiin toteutuvat. Haluamme tarjota palveluja tasa-arvoisesti ja helposti kaikille. Kurssien edullisuus mahdollistaa aktiivisen mukana olon. Varmistamme taitavien opettajien ja yhteistyökumppaneidemme avulla opetuksen laadukkuuden ja kurssisisältöjen jatkuvan kehittämisen.

Kansalaisopisto on monelle kuin hyvä ystävä tai arjen inspiroiva olohuone, jonka matala kynnys toivottaa tervetulleeksi kaikki ikäryhmät.

Aktiivisella otteella muuttuvassa maailmassa

Monipuoliset opinto- ja harrastusmahdollisuudet sekä pienimuotoiset tutkinnot räätälöidään asiakkaiden toivomusten mukaan. Kuuntelemme koulutuspalvelujen suunnittelussa kurssilaisia ja harrastajia herkällä korvalla. Olemme suunnitelleet kursseja eri elämäntilanteissa oleville niin ruuhkavuosia eläville lapsiperheille kuin ikääntyvillekin. Muuttuvan maailman haasteet ovat moninaisia. Kansalaisopistolla on tärkeä rooli rakennettaessa tulevaisuuden sivistyskuntaa, hyvinvoinnin edistämistä ja tasavertaisia palveluita. Kun tarve tiedolle, taidolle ja vertaiskohtaamiselle on ajankohtainen, haluamme vastata tarpeisiin entistä nopeammin.

Tutustu kevätkauden 2022 kurssitarjontaamme

Vuosittain järjestettäviä kursseja eri aineryhmissä on yhteensä noin 200: musiikki, esittävä taide ja kirjallisuus, kuvataiteet ja muotoilu, käden taidot, kielet, historia, yhteiskunta ja talous, psykologia ja kasvatus, tietotekniikka, kotitalous, maa- ja metsätalous sekä tanssi ja liikunta.

Kevään 2022 opinto-opas on jaettiin  säkyläläisiin kotitalouksiin to 9.12.2021. Voit tutustua kursseihin kursseihin myös verkossa. Ilmoittautuminen kursseille alkoi ma 13.12. klo 10.30 ilmoittautumissivuillamme ja puhelimitse, puh. 044 732 8101. Olet tervetullut kursseillemme!

Säkylän kansalaisopiston aikuisten ryhmäopetus on keskeytettynä toistaiseksi. Lasten ryhmäopetus sekä lasten ja aikuisten yksilöopetus sekä etäopetusryhmät toimivat normaalisti. Voit tarkistaa kurssisi ajantasaisen tilanteen osoitteessa www.opistopalvelut.fi/sakylankansalaisopisto tai puh. 044 732 8101.

Voit ilmoittautua kursseille normaalisti, tiedotamme ilmoittautuneille kurssikohtaisesti tekstiviestitse.

Säkylän kansalaisopisto

Rantatie 268, 27800 Säkylä
puh. 044 732 8101
asiointisähköposti: kansalaisopisto@sakyla.fi
Verkkosivut
Facebook

Yleistä Säkylän kansalaisopistosta

Säkylän kansalaisopisto on Säkylän kunnan omistama ja ylläpitämä ja Opetushallituksen valvoma vapaan sivistystyön oppilaitos, joka noudattaa vapaan sivistystyön lain mukaista paikallisiin ja alueellisiin sivistystarpeisiin pohjautuvaa koulutustehtävää järjestäen monipuolisia opiskelu- ja harrastusmahdollisuuksia kaiken ikäisille osallistujien pohjakoulutuksesta riippumatta.

Laki vapaasta sivistystyöstä (632/1998 1 §)

Laki vapaasta sivistystyöstä (632/1998 1 §) määrittää, että vapaan sivistystyön tarkoituksena on järjestää elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta yhteiskunnan eheyttä, tasa-arvoa ja aktiivista kansalaisuutta tukevaa koulutusta. Vapaana sivistystyönä järjestettävän koulutuksen tavoitteena on edistää ihmisten monipuolista kehittymistä, hyvinvointia sekä kansanvaltaisuuden, moniarvoisuuden, kestävän kehityksen, monikulttuurisuuden ja kansainvälisyyden toteutumista. Vapaassa sivistystyössä korostuu omaehtoinen oppiminen, yhteisöllisyys ja osallisuus.

Säkylän kansalaisopisto tekee vapaata sivistystyötä uudella ja uudistavalla otteella toimien koko Säkylän kunnan alueella pääasiassa opetus- ja koulutustoimintaan rakennetuissa toimipaikoissa.

Asiakaspalvelu ja henkilöstö

Toimisto
Avoinna arkisin klo 8.30 – 15.30
Säkylän kunnanvirasto, Rantatie 268, 2700 Säkylä

Hallintopalvelusihteeri

asiakaspalvelu ja laskutus
Sini Rekola, 044 732 8101
etunimi.sukunimi@sakyla.fi

Rehtorin tehtävät
Sivistysjohtaja Päivi Österman
Toimipaikka Säkylän kunnanvirasto

 

Vs. apulaisrehtori
Katri Tella, 044 457 5266
etunimi.sukunimi@sakyla.fi
Toimipaikka Säkylän kunnanvirasto

Musiikin lehtori
Säkylän kansalaisopisto, Säkylän yhteiskoulu ja Säkylän seudun lukio
Tuomas Seppälä, MuM / KM, 050 3521 592
tuomas.seppala(at)edu.sakyla.fi
Toimipaikka Säkylän koulukeskus

Säkylän kansalaisopiston opettajakokous 2018.

Tietoa kansalaisopistosta

Kansalaisopiston lukuvuosi 2021–2022

Syyslukukausi:

 • 13.9.2021 – 12.12.2021,
 • järjestämme opetusta myös viikolla 43.

Kevätlukukausi:

 • 10.1.2022 – 24.4.2022,
 • talviloma 21.2. – 27.2.2022 (viikko 8), ei opetusta.

Kursseille ilmoittautumisen ajankohta

Ilmoittautuminen kaikille kevätkauden kursseille alkoi ma 13.12.2021 klo 10.30 verkossa ja puhelimitse.

Verkossa www.opistopalvelut.fi/sakylankansalaisopisto ja puhelimitse, puh. 044 732 8101 arkisin klo 8.30-15.30.

Netissä 24/7 helposti ja kätevästi kellonajasta riippumatta!

Toimipaikat

Järjestämme kurssit ja luennot pääasiassa Säkylän kunnan omistamissa tiloissa muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Toimipaikat kevätkaudella 2022:

 • Kansalaisopiston toimisto, Säkylän kunnanvirasto, Rantatie 268
 • Frisbeegolf-rata, Rantatie 706
 • Heinon verhoomo, Erkkilänkuja 50
 • Hoivakoti Attendo Wilhelmiina 
 • Huovinrinteen koulu, Koulutie 5
 • Isosäkylän koulu, Rantatie 363
 • Karhusuon liikuntasali, Karhusuontie 295
 • Kepolan koulu, Karjalantie 1
 • Lallin koulu, Pyhän Henrikin tie 121
 • Lännen kylätalo Heureka, Maakunnantie 4
 • Länsi-Säkylän toimintakeskus, Karhusuontie 295
 • Sydänmaan kyläkeskus, Piharivi, Sydänmaantie 258
 • Säkylähalli, Urheilutie 4
 • Säkylän kotiseutumuseo, Lehmuuntie
 • Säkylän pääkirjasto, Sivarinkuja 6
 • Säkylän koulukeskus, Rantatie 340
 • Säkylän koulukeskus, Taitotalo, Rantatie 340
 • Tuiskulan seuratalo, Ilmiintie 3
 • Vuorenmaan Kylätalo, Huittistentie 80
 • Äärin tila, Karhusuontie 62

Opetushallituksen tukemat ryhmäopetuksen kurssit

 • Opetushallitus myönsi Säkylän kansalaisopistolle Vapaan sivistystyön opintoseteliavustusta 9 000 euroa käytettäväksi  opintoseteleihin 31.12.2021 loppuun mennessä ja 17.6.2021 Vapaan sivistystyön opintoseteliavustusta 7 250 euroa käytettäväksi 18.6.2021-31.12.2022.
 • Opetushallitus on määritellyt kohderyhmiksi alhaisen pohjakoulutuksen (vain kansa- tai peruskoulu) omaavat/ henkilöt, joilla ei ole perusopetuksen jälkeistä koulutusta, oppimisvaikeuksia kokevat, yli 63-vuotiaat seniorit, eläkeläiset, maahanmuuttajat, työttömät ja peruskoulunsa päättäneet alle 25-vuotiaat, joilla ei ole peruskoulun jälkeistä opiskelupaikkaa.

Opintoseteliavustuksen tarkoituksena on edistää ko. kohderyhmiin kuuluvien henkilöiden hakeutumista koulutukseen ja harrastuksiin.

 • Olemme huomioineet kyseiset kohderyhmät opintosetelikurssien määrittelyssä.
 • Opintosetelikurssin tunnistat kurssikoodissa olevasta tähdestä (*).
 • Otamme alennuksen automaattisesti huomioon alennukseen oikeutetun yli 63-vuotiaan kurssilaisen.
 • Olemme määritelleet myös muutamat erityisryhmille tarkoitetut kurssit opintosetelikursseiksi.
 • Ilmoittaudut opintoseteliin oikeuttaville kursseille kuten muillekin kursseillemme.

Huomioi kuitenkin, että jaamme opintoseteliavustusta laskutusjärjestyksessä niin kauan kuin avustusrahaa riittää.

 

Hankkeet

Matkailuoppaan peruskurssi -hanke 2018–2019

Matkailuoppaan peruskurssi on Suomen Opasliitto ry:n hyväksymä koulutus. Kurssin laajuus oli 160 tuntia. Opetus oli monimuoto-opiskelua sisältäen lähiopetusta, ryhmätöitä, esiintymis- ja opastusharjoituksia, tutustumismatkoja sekä itsenäistä opiskelua. Lisäksi kirjallisia kokeita ja suullinen opastuskoe. Kurssiin sisältyi myös omakustanteisia tutustumiskohteita. Kirjalliset ja suulliset kokeet hyväksytysti suorittanut sai Suomen Opasliitto ry:n auktorisoinnin paikalliseksi matkailuoppaaksi. Lähiopetukset Eurassa ja Säkylässä, pääosin iltaopetusta, kokoontumisia oli myös lauantaisin. Kurssin sisältö, tentittävä kirjallisuus ja oheislukemisto oli esillä netissä. Järjestimme kurssin yhteistyössä Säkylän kansalaisopiston, Sataopiston, Säkylän kulttuuritoimen ja Alasatakunnan Oppaat ry:n kanssa. Koulutimme paikallisia matkailuoppaita Euraan ja Säkylään. Kurssille osallistui myös jo matkailuoppaana toimivia, jotka halusivat päivittää tietojaan. Toteutimme hankkeen lukuvuoden 2018-2019 aikana ja se päättyi kesäkuussa 2019. Hanketta rahoitti Leader Pyhäjärviseutu ry ja Euroopan maaseuturahasto.

Matkailuoppaan peruskurssin kuvagalleria

Digiä diggaamaan – satakuntalaisittain rikiä rikkaamaan -hanke 2019–2021

Opetushallitus myönsi Säkylän kansalaisopistolle 20.000 euron valtionavustuksen aikuisten digitaalisten taitojen vahvistamiseen. Haimme valtionavustusta yhdessä Rauman kansalaisopiston ja Sataopiston kanssa. Säkylän kansalaisopiston hanke sai ainoana kansalaisopistona Satakunnan alueella ko. valtionavustusta.

Valtionavustus on osa opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetushallituksen yhteistä Digiaikakauden taidot –ohjelmaa, jonka tarkoituksena on ehkäistä eriarvoisuutta, antaa myönteisiä oppimiskokemuksia ja vahvistaa nykypäivän kansalaistaitoja.

Koulutusten kohderyhmänä ovat digitaitoihin tukea tarvitsevat aikuiset, mm. työttömät, eläkeläiset sekä maahanmuuttajat. Uuden rahoituksen turvin järjestettävillä maksuttomilla kursseilla kansalaisopistot pyrkivät tuomaan oppimisen edellytykset kaikkien saataville. Säkylän kansalaisopisto hallinnoi hanketta. Ensimmäiset hankkeeseen sisältyneet koulutukset käynnistyivät kansalaisopistoissa syksyn 2019 aikana ja koulutukset toteutettiin 30.6. 2021 mennessä.

Hankkeessa mukana olevat Säkylän kansalaisopisto, Sataopisto ja Rauman kansalaisopisto toimivat Satakunnassa Säkylän, Huittisten, Punkalaitumen, Euran, Harjavallan ja Rauman kuntien alueella. Opistot ovat tehneet jo pitkään yhteistyötä varsinkin erilaisten hankkeiden puitteissa. Hankeyhteistyössä vahvuutena on koettu toinen toisilta oppiminen ja voimavarojen yhdistäminen.

Selvitysten mukaan erityisesti vanhemmilla ikäryhmillä, maahanmuuttajilla ja työttömillä on usein merkittäviä puutteita digitaidoissa. Nyky-yhteiskunnassa viranomaistahot edellyttävät kuitenkin tiettyjä digitaalisia taitoja rakentaessaan kaikkia kansalaisia koskevia tietoyhteiskunnan palveluja. Toisaalta ihmiselle itselleen tärkeitä ovat yhteydenpitoon, kuvien käsittelyyn ja sosiaaliseen mediaan liittyvät digitaidot. Näistä syistä digitaalisten perustaitojen vahvistaminen ja tiedon jakaminen ovat välttämättömiä kuntalaisten hyvinvoinnin, palveluiden saavuttamisen, palveluiden käyttämisen ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta.

Hankkeen tärkeänä tavoitteena oli saada osallistujat kiinnostumaan digitalisaatiosta, muuttaa heidän asenteitaan myönteisiksi uusia laitteita ja sovelluksia kohtaan sekä antaa tietoa erilaisista digitalisointiin liittyvistä asioista. Jotta kaikki kuntalaiset pystyvät selviytymään digitalisoituneessa yhteiskunnassa, he tarvitsevat perustietoja laitteista, käytön mahdollisuuksista, tietoturvasta, käsitteistöstä, sosiaalisesta mediasta yms. Kun hankkeeseen osallistujalle on muodostunut kuva digitalisaation tuomista mahdollisuuksista ja hyödyistä, hän pystyy omaksumaan koulutuksen ja ohjauksen avulla itselleen tarvittavat perustaidot.

Hankkeessa painottui tiedon jakaminen, jonka toteutimme tietoiskumaisina koulutuksina. Käytimme osallistujien rekrytoinnissa hyväksi mukana olevien opistojen olemassa olevia opiskeluryhmiä ja opistojen yhteistyötahoja esim. erilaisia yhdistyksiä, kuntien muita toimijoita ja muita oppilaitoksia. Hyödynsimme Ylen materiaalilinkkejä (esim. Opi toimimaan verkossa – käytännön elämää helpottavat vinkit ja Turvallisuuteen liittyvät asiat), Kansalaisopistojen liiton Kol:n ”Kansalaisen digitaidot” ja myös muita materiaaleja.

Hankkeen kurssitarjonta oli opinto-oppaassamme 2020-2021 ja ilmoittautumisjärjestelmässämme, kaikki hankkeessa toteutetut kurssit suunnattiin aikuisille. Kurssit tunnisti kurssinumeron DH-päätteestä. Kurssit olivat osallistujille ilmaisia.

Hanke päättyi 30.6.2021. Hankkeen koulutuksiin osallistui kaikkiaan 1311 henkilöä. Hankkeen loppuraportti on lähetetty Opetushallitukselle.

Usein kysytyt kysymykset

Käännä kortti painamalla siinä.

Kuinka voin ilmoittautua kursseille?

Ilmottautuminen kevään kursseille alkoi ma 13.12. alkoi klo 10.30.

Ilmoittaudu puhelimitse:
Otamme ilmoittautumisesi vastaan arkisin klo 8.30-15.30, puh. 044 732 8101.
Ilmoittaudu verkossa: Voit ilmoittautua vuorokauden ajasta riippumatta:

 tämän linkin kautta

Ilmoittautuessa tarvitset henkilötunnuksesi, puhelinnumerosi ja osoitteesi.

Olet tervetullut kursseillemme ja luennoillemme!

Olen ulkopaikkakuntalainen, voinko silti osallistua kursseillenne?

 • Olet tervetullut asuinpaikkakunnastasi riippumatta.
 • Olemme iloisia, että monipuolinen ja laaja kurssitarjontamme innostaa joka lukuvuosi osallistujiksi myös sijaintikuntamme Säkylän ulkopuolella asuvia. Osallistujia on kaikista lähialueen kunnista ja myös mm. Helsingistä, Porista, Raumalta, Turusta, Espoosta ja  Tampereelta.

Ilmoittaudu sinäkin mukaan!

Taito muuttaa maailmaa

En pääsekään tulemaan kurssille, jolle olen ilmoittautunut. Miten voin perua ilmoittautumiseni? Joudunko silti maksamaan kurssimaksun?

Voit perua ilmoittautumisesi veloituksetta, jos kurssin alkamispäivään on  kuusi (6) päivää tai enemmän.

Peruutus on aina tehtävä:

 • joko kansalaisopiston toimistoon puhelimitse, puh. 044 732 8101 tai
 • sähköpostilla kansalaisopisto@sakyla.fi tai
 • voit perua kurssin verkossa ennen kurssin viimeistä ilmoittautumispäivää, jos olet ottanut talteen  verkkoilmoittautumisen yhteydessä saamasi henkilökohtaisen  ilmoittautumiskoodin.

Muistathan, että peruminen ei ole:

 • Kurssille saapumatta jättäminen tai
 • kurssimaksun/karhulaskun maksamatta jättäminen tai
 • opettajalle perumisesta ilmoittaminen.

Otanko kurssimaksua varten käteistä mukaan kurssille?

Lähetämme kurssimaksusta laskun ilmoittamaasi kotiosoitteeseen  vasta kurssin alkamisen jälkeen, joten kurssille tullessasi et tarvitse käteistä kurssimaksun maksamista varten.

Voit kuitenkin tarvita käteistä raaka-aine- tai  materiaalimaksuihin ja/tai opettajan määrittelemiin työvälinekorvauksiin, jotka maksat opettajalle käteisellä paikan päällä.

Opiston toimisto laskuttaa osallistujilta kurssimaksun lisäksi raaka-aine-/materiaalimaksut, kortit/passit, jos tästä on mainittu kurssin sisältökuvauksessa.

Suosittelemmekin, että tutustut etukäteen huolellisesti kurssin sisältökuvaukseen!

Taito muuttaa maailmaa

 

Voinko maksaa kurssimaksun liikuntaseteleillä?

Kyllä,  voit maksaa kurssien (pl. ruoka- ja kielikurssit) kurssimaksuja yleisimmillä henkilöstöeduilla (Smartum, ePassi, Tyky). Voit maksaa myös verkkomaksuna ePassilla (pl. kieli- ja ruokakurssit).

Saatuasi kurssiin liittyvän laskun kotiosoitteeseesi, toimita setelit ja saapunut lasku opiston toimistoon, Rantatie 268, 27800 Säkylä. Kirjoitamme sinulle kuitin seteleillä maksamisesta. Huomioi, että käyttämättä jäävää osaa setelin arvosta emme voi palauttaa rahana.

Voit maksaa kurssimaksun myös ePassin verkkomaksuna tai Smatum Pay:lla saatuasi ensin kotiin kurssiin liittyvän laskun. Valitse maksun saajaksi Säkylän kansalaisopisto ja merkitse laskun viitteeksi laskun numero.

En saanut opinto-ohjelmaa postin mukana, miten toimin?

Joskus tosiaan käy niin, että opinto-opas jää syystä tai toisesta jakamatta joihinkin toimialueemme postilaatikoihin.

Jos olet jäänyt ilman opinto-opastamme tai asuinkuntasi on muu kuin Säkylä, niin toimi näin:

 • ota yhteyttä puhelimitse  asiakaspalveluumme, puh. 044 732 8101  (arkipäivisin klo 8.30-15.30) tai
 • lähetä asiasta viesti asiointisähköpostiimme kansalaisopisto@sakyla.fi

Lähetämme opinto-oppaan sinulle!

Taito muuttaa maailmaa

Ilmoittautuminen

Kursseille ilmoittautuminen

 • Ilmoittaudu kevään ja kesän kursseille arkisin puhelimitse, puh. o44 732 8101 tai verkossa vuorokauden ajasta riippumatta.
 • Tutustu kurssitarjontaan ja ota valitsemasi kurssin kurssitunnus valmiiksi ennen puhelin- ja verkkoilmoittautumista. Kurssitunnus on jokaisen kurssin nimen edessä. Kurssitunnus selkeyttää ja nopeuttaa ilmoittaumista.
 • Ilmoittautuessa tarvitset henkilötunnuksesi, (matka)puhelinnumerosi ja osoitteesi. Jos sinulla on toimiva sähköpostiosoite, niin ilmoita myös se.
 • Huomioithan, että ilmoittautuminen on sitova ja saamasi kurssipaikka on henkilökohtainen.

Kaikille kursseille pitää ilmoittautua ennakkoon joko verkossa tai puhelimitse. Varasijalle kannattaa ilmoittautua!

 • Huomioi, että emme voi ottaa ilmoittautumistasi vastaan tekstiviestillä, sähköpostilla tai puhelinvastaajaamme jättämälläsi viestillä, koska meillä ei ole henkilötunnustasi, osoitettasi, puhelinnumeroasi.
 • Kurssikohtainen ilmoittautumisen päättymisajankohta on ilmoitettu kurssin esittelytekstin tiedoissa.
 • On tärkeää, ett ilmoittaudut kurssille kurssikohtaiseen viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä.
 • Kurssi voi alkaa vain, jos kurssilla  on riittävästi (8, 12/15) ennakkoon ilmoittautuneita kurssin viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä.
 • Ilmoittaudu ajoissa, koska tieto kurssin alkamisesta on tärkeä sekä muille ilmoittautuneille että kurssin opettajalle.
 • Jos kurssi on täynnä, saat varapaikan. Ilmoitamme sinulle tekstiviestillä (viestin lähettäjänä näkyy Finder), jos varsinainen paikka vapautuu ja saat paikan varasijalta. Viestin saatuasi ota yhteyttä asiakaspalveluumme.
 • Etäopetuksena/verkko-opetuksena toteutettaville kursseille ilmoittautuessasi muista ilmoittaa myös toimiva sähköpostiosoitteesi, jotta joko opiston toimisto tai kurssin opettaja voi lähettää sinulle kurssille osallistumislinkin.

Tutustu ennen ilmoittautumista myös kurssien maksu- ja perumisehtoihin.

Kursseille ilmoittautuminen

Ilmoittautumisohjeet

Helposti ja kätevästi verkossa 24/7, kun sinulle sopii!

Avaa sivu ja valitse ilmoittautumislinkki ja toimi siellä annettujen ohjeiden mukaan. Ilmoittautumiskanava avautuu:

 • pääluokka->
 • aine ->
 • kurssit -> poimi kurssi / kurssit ostoskoriin-> lähetä ilmoittautuminen
 • Voit ilmoittautua samalla kertaa useammalle kurssille poimimalla valitsemasi kurssit samaan ostoskoriin.
 • Kurssien lisääminen ostoskoriin onnistuu sen jälkeen, kun ilmoittautumiskanava avautuu.
 • Kanava on auki ma 16.8. klo 10.30 alkaen kaikkina vuorokauden aikoina.
 • Jos olet kurssin kohdalla ennen kanavan em. avautumisaikaa, muista päivittää sivu avautumisajan (ma 16.8. klo 10.30) jälkeen, että saat ilmoittautumislinkin näkyviin.
 • Muista lähettää ostoskorissa oleva ilmoittautumisesi 20 minuutin kuluessa.

Huom! Täytä kaikki kysytyt tiedot huolellisesti

 • Henkilötunnus, osoite, (matka)puhelinnumero, sähköposti (jos on), pääasiallinen toiminta ja koulutustausta ovat pakollisia sekä alaikäisen (alle 18 v) osalta myös vastaavat huoltajan tiedot.
 • Mikäli olet syöttänyt sähköpostiosoitteesi oikein, sinulle pitäisi tulla ilmoittautumisesta vahvistus sähköpostiisi, sitä emme kuitenkaan takaa. Ellei vahvistusta tule, järjestelmässä on ruuhkaa tai antamasi sähköpostiosoite ei ole toimiva tai se on virheellinen.
 • Ilmoittaessasi kurssille alaikäisen lapsesi, laita hänen sähköpostiosoitteeksi oma sähköpostiosoitteesi.
 • Voit tarkistaa ilmoittautumisesi verkossa kohdasta Omat tiedot siinä tapauksessa, että olet kirjannut ilmoittautumistietoihin puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi, joiden avulla voit tarkistaa  kaikki ilmoittautumisesi kerralla. Kirjoita muistiin kurssinumero ja verkkoilmoittautumisen yhteydessä saamasi ilmoittautumistunnus.

Harjoittele verkkoilmoittautumista!

99990N Ilmoittaudu netissä
 • Olemme luoneet kurssi-ilmoittautumisen harjoittelua varten kurssin: 99990N Ilmoittaudu netissä.
 • Tämä nettikurssi on pelkästään Hellewi-ilmoittautumisjärjestelmän kokeilemista ja harjoittelemista varten.
 • Voit ilmoittautua tälle maksuttomalle kokeilukurssille ja lopuksi perua sen.
 • Saat kokeilun avulla tuntuman ja varmuutta varsinaiselle kurssille ilmoittautumiseen ja mitä tietoja tarvitset ilmoittautumisen yhteydessä ja myös, miten perut kurssille ilmoittautumisesi.
 • Kun syötät ilmoittautumistietoihin sähköpostiosoitteesi, saat sähköpostiisi vahvistuksen ilmoittautumisestasi.
 • Kokeile huoletta – sinulle ei aiheudu tästä harjoittelemisesta kustannuksia!

Puhelimitse ilmoittautuminen asiakaspalvelunumeroomme, puh. 044 732 8101 arkisin klo 8.30-15.30.

Ilmoittautumisohjeet

Kurssimaksut ja maksaminen

 • Kurssimaksut ovat kurssikohtaiset ja vaihtelevat kurssikohtaisten opetustuntien määrän ja muiden järjestämiskustannusten mukaan.
 • Kurssimaksun yhteydessä näkyvä * tarkoittaa kurssin opintosetelihintaa (opintoseteliavustukseen perustuva alennettu hinta) niille ilmoittautuneille, jotka kuuluvat johonkin kurssikohtaisesti mainittuun opintoseteliin oikeuttavaan kohderyhmään. Huomioi jo tässä vaiheessa, että jaamme opintoseliavustusta kurssilaskutusjärjestyksessä niin kauan kuin avustusrahaa riittää.
 • Ilmoittautumalla kurssille sitoudut kurssimaksun maksamiseen.
 • Ilmoittautuminen on sitova.
 • Saat jokaisesta kurssista, joille olet ilmoittautuneena, laskun kotiosoitteeseesi kurssimaksun maksamista varten.
 • Kurssimaksu laskutetaan kun kurssi on kokoontunut muutaman kerran tai kun kurssin päättymisen jälkeen.

Kansalaisopiston toimisto laskuttaa kurssimaksun ja passit/kortit ja raaka-aine-/materiaalimaksut kurssin esittelytekstissä selvitetyllä tavalla.

 • Osallistujana kustannat kurssimaksun lisäksi itse kaikki raaka-aineet, työ- ja oppimateriaalit, passit/kortit, sisäänpääsymaksut ja muut vastaavat maksut.
 • Emme palauta kurssimaksuja, jos keskeytät kurssille osallistumisesi tai jos joudumme lakkauttamaan kurssin opiskelijamäärän vähyyden vuoksi tai jos kurssi keskeytyy muusta opistosta riippumattomasta syystä.
 • Kurssilta poissaolo ei alenna kurssimaksua.
 • Jos viikoittainen ryhmätunti/yksilöopetuskerta peruuntuu kerran lukuvuoden aikana opettajan sairastumisen vuoksi tai opistosta riippumattomasta syystä,  emme korvaa opiskelijalle peruuntunutta kertaa.
 • Jos opettajan poissaolokertoja tulee enemmän kuin yksi, hankimme opettajalle sijaisen tai korvaamme tunnit myöhemmin, joiden ajankohdan ilmoitamme opiskelijalle tekstiviestillä. Tekstiviestissä näkyy lähettäjänä Finder.
 • Mikäli sinulla on aiempia maksamattomia kurssimaksuja, ei sinulla eikä alaikäisellä perheenjäsenelläsi ole opinto-oikeutta Säkylän kansalaisopistossa. Opisto pidättää itsellään oikeuden virheellisesti saadun kurssipaikan saamiseen. Tällaisissa tapauksissa opiston asiakaspalvelu ottaa yhteyttä sinuun.

Säkylän kansalaisopistossa voit maksaa henkilökohtaisia kurssimaksuja yleisimmillä henkilöstöeduilla (pl. kieli- ja ruokakurssit): ePassi (verkkomaksu, ei sovellus), SmartumPay, Tyky Kuntoseteli plus ja Smartumin Liikunta- ja kulttuuriseteli.

 • Henkilöstöeduilla maksaminen:
 • Voit maksaa kurssin henkilöstöeduilla vasta kurssin alkamisen jälkeen saatuasi ensin laskun kotiosoitteeseesi.
 • Saatuasi kurssiin liittyvän laskun kotiosoitteeseesi, kirjoita nimesi jokaiseen seteliin ja toimita setelit ja saapunut lasku opiston toimistoon. Kirjoitamme sinulle toimistossa kuitin seteleillä maksamisesta. Huomioi, että emme voi palauttaa käyttämättä jäävää osaa setelin arvosta rahana.
 • Voit maksaa kurssimaksun myös ePassin verkkomaksuna tai Smartum Pay:lla saatuasi ensin kotiin kurssiin liittyvän laskun. Valitse maksun saajaksi Säkylän kansalaisopisto ja merkitse laskun viitteeksi laskun numero.

Kurssimaksut ja maksaminen

Kurssille ilmoittautumisen/osallistumisen peruminen, huomautuslaskut ja perintä

 • Voit perua ilmoittautumisen veloituksetta, jos kurssin alkamispäivään on kuusi (6) päivää tai enemmän. Jos perut ilmoittautumisesi em. ajankohtaa  myöhemmin, tai peruminen tapahtuu kurssin alkamispäivänä tai sen jälkeen, perimme kurssimaksun kokonaisuudessaan.

Peruutus on tehtävä kansalaisopiston toimistoon (ei opettajalle, ei tekstiviestillä) joko soittamalla asiakaspalveluumme, puh.  044 732 8101 tai sähköpostilla osoitteeseen kansalaisopisto@sakyla.fi. Muista mainita perumasi kurssin nimi ja sen kurssikoodi.

Huomioi, että voit perua kurssin ennen kurssin viimeistä ilmoittautumispäivää verkossa (-> Omat tiedot) käyttäen verkkoilmoittautumisen yhteydessä saamaasi ilmoittautumisnumeroa.

Kurssille saapumatta, kurssimaksun/karhulaskun maksamatta jättäminen/perumisesta opettajalle kertominen ei ole peruminen.

Lähetämme kurssista laskun ilmoittautumisen yhteydessä antamaasi osoitteeseen. Maksa lasku laskussa mainittuun eräpäivään mennessä välttyäksesi lisämaksuilta.

Säkylän kansalaisopisto pidättää oikeuden kurssimaksujen muutoksiin.

 • Sairaustapauksissa (itsestä riippumaton syy) terveydenhoitajan/lääkärin antaman todistuksen näyttämällä voit saada lopusta kurssimaksusta vapautuksen.
 • Huomaathan, että perumissääntö koskee kaikkia ilmoittautumisia.
 • Peruuttamatta jättämäsi kurssit jäävät huomautuslasku-valikkoon ja lähetämme niistä automaattisesti huomautuslaskun.
 • Lähetämme maksamattomista laskuista ensin huomautusmaksun. Tämän jälkeen laskutamme edelleen maksamattomat laskusi yleislaskulla, jonka jälkeen Säkylän kunta hoitaa perinnän.
 • Voimassa olevan lainsäädännön mukaan saamme periä korkoa viivästyneistä kurssi- ja muista maksuista. Maksut ovat ilman tuomiota ja päätöstä suoraan ulosottokelpoisia.

Peruutukset ja keskeytykset

Tiedottaminen, suoritustodistukset ja lasten ja nuorten osallistuminen kursseille

Tiedottaminen

 • Julkaisemme opinto-oppaat ja muuta kansalaisopiston toimintaan liittyvää ajankohtaista tietoa Säkylän kansalaisopiston kotisivuilla.
 • Ilmoitamme toiminnastamme myös toimipaikkojemme ilmoitustaululla ja Alasatakunta -lehdessä.
 • Julkaisemme kurssitiedotteita, kuvia kurssien toiminnasta, näyttelyistä ja muusta toimintaamme liittyvästä sosiaalisen median kanavillamme Instagramissa ja Facebookissa.
 • Säilytä opinto-opas, jotta voit tarkastella kursseja, kurssien alkamispäivämääriä ja ilmoittautumisajankohtia.
 • Ajankohtaiset kurssitiedot ja niihin mahdollisesti tulleet muutokset näet verkossa.
 • Tutustu sosiaalisen median kanaviemme julkaisuihin, tykkää meistä ja seuraa meitä – saat monipuolista tietoa toiminnastamme!
 • Lähetämme kursseille ilmoittautuneille opiskelijoille tiedotteita tekstiviestinä, jos kurssi peruuntuu, opetuskerta siirtyy toiseen ajankohtaan, saat varasijalta varsinaisen paikan, ja jos kurssi joudutaan keskeyttämään opistosta riippumattomasta syystä. Lisätietoja saadaksesi voit soittaa arkisin klo 8.30-15.30  asiakaspalveluumme, puh. 044 732 8101, tai lähettää meille viestin asiointisähköpostiimme: kansalaisopisto@sakyla.fi.

Puhelimeesi tekstiviestinä tulevan opiston tiedotteen lähettäjänä näkyy Finder.

 • Tiedotamme kurssin esittelytekstissä mm. kurssille mukaan tarvitsemistasi materiaaleista ja välineistä.
 • Tarvittaessa lähetämme kurssille valmistautumista varten opettajan laatiman tarvikeluettelon/raaka-ainehankintatiedot/esivalmisteluohjeet.

Tiedottaminen

Kurssin suoritus ja todistukset

Hyödynnä opiskelusi pyytämällä todistus kurssin suorittamisesta!

 • Jos olet osallistunut kurssille säännöllisesti ja olet maksanut kyseisen kurssin kurssimaksun, voit saada todistuksen kurssille osallistumisestasi.
 • Todistuksesta ilmenee oman nimesi lisäksi kurssin nimi, ajankohta, tuntimäärä ja omat läsnäolotuntisi.
 • Lähetä todistuspyyntö sähköpostitse osoitteeseen kansalaisopisto@sakyla.fi tai soita asiakaspalveluumme, puh. 044 732 8101.
 • Todistuksen toimitusaika on noin 1 viikko.
 • Lähetämme todistuksen sähköpostiosoitteeseesi tai voit noutaa sen opiston toimistosta.
 • Toimisto on avoinna arkisin klo 8.30-15.30, Rantatie 268, 27800 Säkylä.

Kurssin suoritus ja todistukset

Lasten ja nuorten osallistuminen kursseille

 • Opinto-oppaassamme on lapsille suunnattuja kursseja, joissa on ikäsuositus.
 • Tarjolla on myös kursseja, joille lapsi voi osallistua yhdessä aikuisen kanssa.
 • Järjestämme kursseja, joihin myös nuoret ovat tervetulleita.
 • Kurssin sisältötekstissä on mainittuna kurssin soveltuvuudesta lapsille/nuorille.
 • Voit aina kysyä kurssille osallistumisen mahdollisuudesta ottamalla yhteyttä arkisin asiakaspalveluumme. puh. 044 732 8101 tai lähettää viestin asiointisähköpostiimme kansalaisopisto@sakyla.fi.
 • Alle 18-vuotiaiden ilmoittautumislomakkeeseen vaadimme lapsen henkilötietojen lisäksi myös huoltajan henkilötiedot kohtaan Maksajan tiedot.
 • Laita alaikäisen lapsen ilmoittautumistietoihin aina oma puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi, jotta kurssia koskevat tiedotteemme saavuttavat sinut parhaiten.
 • Huoltaja vastaa alaikäisen perheenjäsenen maksuista.
 • Katso aiheesta lisätietoja Virtuaalikirjan sivulta 53 Lasten kansalaisopisto.

Lasten ja nuorten osallistuminen kursseille

Näyttelyt ja tapahtumat

Tulossa Taidetohinat 2022 -näyttely 5.4.-27.4.2022, katso lisätietoja kohdasta Ajankohtaista.

Syysnäyttely 8.11.-25.11.2021[/laajenna otsikko]

Säkylän kansalaisopiston Syysnäyttely 8.11.-25.11.2021 ma-ke klo 12-19 ja to-pe klo 10-15.

Paikka: Säkylän kirjaston näyttelygalleria, 2. kerros, Sivarinkuja 6, 2 kerros.

Näyttelyssä oli esillä töitä 22 taito- ja taideaineiden kurssilta ja kaikkiaan 65 tekijältä: maalauksia, veistoksia, piirustuksia, keramiikkaesineitä; maalattuja ja kuvioituja posliinisia käyttö- ja koriste-esineitä; makramee -tekniikalla toteutettuja seinävaatteita, unisieppari ja korvakorut; neulottuja sukkia; lautanauhatekniikan esittely, ompalukurssilla toteutettu tunika, kangaspuissa kudottuja mattoja ja vaatekankaita; verhoiltuja huonekaluja, puutyökurssilla valmistunut kaappi, penkki ja koristevalaisin; hieno kuvakooste metallityökurssilla valmistuneista esineistä ja kurssin toiminnasta; Lasten kuvataidetohinat -kurssilla toteutettuja akvarellitauluja; Sateenkaarikerhossa toteutettuja piirustuksia; kuvia nahkatyökurssilla valmistuneista töistä; lisäksi puu- ja metallityökurssin opettaja Lauri Kainulaisen puutöitä ja posliininmaalauskurssin opettaja Sirpa Poikelan posliinitöitä.

Näyttelyn kokosi ja rakensi apulaisrehtori Päivi Åberg.

Näyttelyitä ja tapahtumia vuosilta 2019-2021:

Opistoa näkyvissä, Taiteiden yö pe 20.8.2021 (peruttu koronatilanteen vuoksi)

Opisto 50 v. – Säkylän kansalaisopiston tapahtumapäivä ja juhlanäyttely 1.–7.10.2018

Kevättä kohti musisoiden – Säkylän kansalaisopiston musiikin opettajat ja opiskelijat sekä Johanna & Johannes Perko 15.4.2019

Opiston 50-vuotisjuhalvuoden kevätkonsertti järjestettiin Säkylän kunnanviraston valtuustosalissa ma 15.4.2019, klo 17.30–20.00.

Pop-up Säkylän Kansalaisopisto Taiteiden yössä 16.8.2019

Pop-up Säkylän Kansalaisopisto Taiteiden yössä 16.8.2019. Taiteiden yö kuuluu meille kaikille ja se toteutetaan yhdessä meille kaikille.

Säkylän kansalaisopisto oli mukana Säkylän kunnanvirastolla ja sen lähiympäristössä järjestettävässä tapahtumassa omalla ohjelmallaan: Kudotaan yhdessä Taiteiden Yö –matto ”Räsyillä kulttuuriraitoja”!

Sadonkorjuu ja ituja uuteen -näyttely 9.9.–27.9.2019

Näyttely oli avoinna ma 9.9.–pe 27.9.2019 kirjaston aukioloaikoina (ei omatoimiaikoina), Säkylän pääkirjasto, Sivarinkuja 6, 27800 Säkylä. Opistolla oli ilo esitellä taidokkaita kädentaitoaineissa ja kuvataideryhmissä lukuvuodella 2018–2019 valmistuneita käsitöitä ja taidetta. Näyttelyssä oli esillä myös 16.9.2019 alkavan lukuvuoden uutuuksia. Näyttelyn kokosi ja rakensi apulaisrehtori Päivi Åberg.

Yhteisnäyttely Aki Suutari ja Päivi Åberg 5.2.–27.2.2020

Näyttelyn avajaiset 5.2. klo 18. Avoinna 6.-27.2.2020 kirjaston aukioloaikoina (ei omatoimiaikoina), Säkylän pääkirjasto, Sivarinkuja 6, 27800 Säkylä. Esillä opiston tuntiopettaja, taiteilija Aki Suutarin veistoksia ja Päivi Åbergin eri tekniikoin toteuttamia käsitöitä. Näyttelyn rakensivat Aki Suutari ja Päivi Åberg.

Syysnäyttely ma 7.9. – ma 28.9.2020

Syysnäyttelyssä Säkylän kansalaisopisto esittelee opiston kurssilaisten viime lukuvuoden aikana valmistamia käsitöitä, taidetta ja posliineja. Näyttely on avoinna ma 7.9. – ma 28.9.2020 kirjaston aukioloaikoina (ei omatoimiaikoina) Säkylän pääkirjaston näyttelygalleriassa (2. krs, hissi), Sivarinkuja 6, 27800 Säkylä. Näyttelyn kokoaa ja rakentaa apulaisrehtori Päivi Åberg.

Veistoksia ja maalauksia ke 4.11. – ke 25.11.2020

Näyttelyssä on esillä opiston tuntiopettajien AMK Muotoilija, AMK Opettaja Aki Suutarin alumiini- ja pronssiveistoksia ja Lto, kuvataiteilija Raija Äärin maalauksia. Näyttely on avoinna ke 4.11. – ke 25.11.2020 Säkylän pääkirjaston näyttelygalleriassa (Sivarinkuja 6,2. kerros, 27800 Säkylä) kirjaston aukioloaikoina ma – ke 12 – 19 ja to – pe 10 -15 (ei omatoimiaikoina). Näyttelyn kokoavat ja rakentavat Aki Suutari ja Raija Ääri.

Erinaiset – taiteilun iloa ke 3.2. – to 25.2.2021

Näyttely koostuu kolmen taiteen harrastajan maalauksista ja veistoksista. Näyttely on avoinna ke 3.2. – to 25.2.2021 kirjaston aukioloaikoina (ei omatoimiaikoina) Säkylän pääkirjaston näyttelygalleriassa (2. krs, hissi), Sivarinkuja 6, 27800 Säkylä. Näyttelyn kokoavat ja rakentavat taiteen harrastajat Terttu Mäki-Mattila, Susanna Löfberg ja Berit Niemi.

Lasten ja nuorten kansalaisopisto

Säkylän kansalaisopistossa on vuosittain eri aineiden kursseja myös lapsille ja nuorille.

Opisto haluaa tukea lasten ja nuorten mahdollisuuksia osallistua harrastuksiin, itsensä kehittämiseen, uuden oppimiseen, liikunnallisen elämäntavan omaksumiseen ja myös pitkäjänteiseen opiskeluun.

Kurssikohtaiset ikäsuositukset auttavat sopivan kurssin valinnassa. Kurssimaksujen lisäksi voi olla kurssikohtaisia materiaalimaksuja, jotka peritään kurssimaksun laskuttamisen yhteydessä ja tarveaineet sisältyvät kurssimaksuun. Kaikki kurssimaksut laskutetaan opiston toimistosta kotiin lähetettävällä laskulla.

Alle 18-vuotiaiden ilmoittautumistietoihin vaaditaan aina lapsen henkilötietojen lisäksi myös huoltajan henkilötiedot. Huoltaja vastaa alaikäisen perheenjäsenen maksuista. Tarjolla on myös kursseja, joille lapsi voi osallistua yhdessä aikuisen kanssa. Näille kursseille ilmoittautuvat osallistujaksi sekä lapsi että aikuinen. Olemme kirjoittaneet kurssien sisältökuvauksiin kursseihin liittyvät ikäsuositukset ja muut kurssiin liittyvät tärkeät tiedot.

Tutustumalla alla olevien aiheryhmien kurssitarjontaan, löydät varmasti monia uusia mahdollisuuksia harrastaa, tehdä ja oppia uutta vaikkapa yhdessä kaverin kanssa – tutustu ja tule mukaan hyvien harrastusten pariin!

 • Instrumenttien yksilöopetus
 • Kuntotanssi
 • Musiikki
 • Kuvataiteet
 • Posliininmaalaus
 • Kudonta
 • Ompelu
 • Puutyö- ja metallityöt
 • Lankatyöt ja huovutus
 • Muut käsityökurssit
 • Korujen ja esineiden valmistus
 • Muut taito- ja taideaineet
 • Liikunta

Kansalaisopistossa voit osallistua turvallisesti ja helposti monenlaiseen toimintaan!

Senioreiden kansalaisopisto

Osallistumalla lisäät hyvinvointiasi, saat mielekästä tekemistä ja innostavaa iloa arkeen – yhdessä muiden kanssa!

Lukuvuoden aikana Säkylän kansalaisopiston tarjonnassa on kaikkiaan noin 200 moniin aineryhmiin kuuluvaa kurssia ja niiden suunnittelussa opisto huomioi myös seniori-ikäiset.

Opiston toimisto sijaitseen Säkylän kunnanvirastolla Rantatie 268:ssa. Opiston toiminta jakautuu eri puolille Säkylän kuntaa. Opiston kursseja järjestetään tavallisimmin Säkylän koulukeskuksessa, Taitotalossa, Isosäkylän koululla, Säkylähallilla, Karhusuon koululla, Lallin koululla, Huovinrinteen koululla, Kepolan koululla, Vuorenmaan kylätalolla, Terveyskeskuksen päiväsalissa, Palvelutalo Wilhelmiinassa, Ikäihmisten koti Helmiinassa. Tiloihin on esteetön pääsy.

Lukuvuosi on jaettu syys- ja kevätkauteen. Kurssivalikoimassa on aiheesta riippuen koko lukuvuoden tai koko lukukauden mittaisia kursseja, osa kursseista toteutetaan muutaman kokoontumiskerran mittaisina lyhytkursseina. Kursseillamme on mahdollisuus opiskella ja harrastaa lukuisia eri aineita liikunnasta tietoteknikkaan kuten soittamaan eri instrumentteja, laulamaan yksin tai yhdessä muiden kanssa, askartelemaan, tekemään puu- ja metallitöitä, verhoilemaan huonekaluja, ompelemaan tilkkutöitä ja vaatteita, kutomaan kankaita, neulomaan, valmistamaan koruja ja tekemään monia muita käsitöitä, opiskelemaan useita kieliä (espanjaa, englantia, italiaa), tietotekniikkaa ja digitaitoja, harrastamaan kuvataidetta, posliininmaalausta ja lasinsulatusta, valmistamaan erilaisia ruokia ja leivonnaisia, harrastamaan kuntoliikuntaa, vesijumppaa, tanssia, venyttelyä, joogaa, tuolijumppaa ja asahia, osallistumaan eriaiheisille luennoille ja osallistua tapahtumiimme – olet tervetullut mukaan!

Seniorit ovat tervetulleita myös iltakursseillemme. Päiväaikaan palvelutaloissa järjestettäville kursseille ovat tervetulleita myös palvelutalojen ulkopuolella asuvat eläkeläiset ja seniorit.

Lisäksi opisto järjestää vuosittain vaihtuva-aiheisia luentoja, näyttelyitä, konsertteja, pop-up -tapahtumia ja on mukana organisoijana sidosryhmiensä kanssa toteutettavissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Suurin osa näistä tilaisuuksista on maksuttomia, eikä niihin luentoja lukuun ottamatta tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Seniori-ikäisten kursseille ilmoittaudutaan opiston normaalin ilmoittautumiskäytännön mukaisesti joko netissä tai puhelimitse. Opiston toimistossa Säkylän kunnanvirastolla Rantatie 268:ssa voi käydä ilmoittautumassa viraston aukioloaikoina. Ohjeet ilmoittautumiseen voit lukea Säkylän kansalaisopiston opinto-oppaasta tai netissä HelleWistä osoitteessa www.opistopalvelut.fi/sakylankansalaisopisto. Netissä HelleWin kautta voit hakea kursseja ainealan, kurssikoodin tai vaikka hakusanan avulla. HelleWistä näet ajantasaiset tiedot kursseista sekä kurssipaikkatilanteen.

Liikkumalla hyvinvointia ja vireyttä!

Liikuntaharrastus on tärkeää säilyttää osana arkea myös ihmisen ikääntyessä. Lajivalikoimaan kuuluvat kuntoliikunta, kuntojumppa, tuolijumppa, tuolijumppa ja –tanssi, venyttely, asahi, vesijumppa ja kuntosaliharjoittelu. Tuntien tavoitteena on fyysisen kunnon ylläpitäminen ja kohottaminen, toimintakyvyn parantaminen, virkistyminen, yhdessä harrastaminen sekä liikunnan ilo. Kuntosalilla ja liikuntaryhmissä käydessäsi sinulla tulee olla sisäliikuntaan soveltuvat kengät tai tossut ja liikuntaan soveltuvat vaatteet, sekä juomapullo. Kurssikohtaiset pukeutumisohjeet näet kurssin sisältökuvauksesta, jossa on kerrottu myös liikuntatilaan ja pukuhuoneisiin liittyvät tiedot. Kaikissa liikuntaryhmissä harjoittelet aina omalla vastuullasi. Kaikkiin ohjattuihin ryhmiin ilmoittaudutaan etukäteen. Katso vuosittainen kurssiohjelma kotiin jaetusta Säkylän kansalaisopiston opinto-oppaasta tai HelleWistä. Valitse liikunta-aiheiset kurssit ainelistasta ”Terveysliikunta” tai Tanssi ja liikunta”.

Historia, yhteiskunta ja talous

 • Muu liiketalous, markkinointi, toimistoala
 • Kansalaisopiston ohjelmassa on usein mielenkiintoisia luentoja historiaan liittyvistä aiheista ja ilmiöistä, jotka nousevat esille esimerkiksi paikallisista tai lähiympäristön tapahtumista tai ajankohtaisista aiheista sekä meiltä että muualta.
 • Toteutamme historia-aiheisia luentoja, kuten muidenkin aiheryhmien aiheita, saamiemme luentotoiveiden ja palautteiden perusteella.

Syyskaudella 2021 järjestämme yhden osakesijoittamiseen perehdyttävän kokonaan verkossa opiskeltavan kurssin. Katso kurssin tiedot kohdasta Maistiainen tulevasta kurssista 2021-2022 -otsikon alta. Lisätietoja kurssista saat myös verkkosivuilta ja painetun Opinto-opas, Syksy 2021, sivulta 28.

Säkylän kansalasiopisto haluaa edesauttaa yrittäjyyttä järjestäen luentoja ja lyhytkursseja muun muassa yrityksen perustamiseen ja markkinointiin liittyvistä aiheista. Esimerkki järjestämästämme  kurssista:

Innostu ja onnistu yrittäjänä

Sopii yrityksen perustamista suunnitteleville ja myös jo yrittäjänä toimiville, pien- ja yksinyrittäjyyttä suunnitteleville. Yrityksen perustaminen ja yrittäjänä toimiminen vaativat huolellisen suunnittelun, oikeat tiedot ja työvälineet. Koulutusillassa käymme erityisesti läpi tärkeitä markkinoinnin perusteita ja tutustumme lyhyesti mm. maksuttomasti netissä olevaan Yritystulkki-neuvonta-aineiston, jonka avulla voit valmistella oman yrityksesi perustamisen, löytää tarpeellisia työkaluja yritystoiminnan arkeen ja suunnitella yrityksesi tulevaisuutta. Näitä Innostu ja onnistu yrittäjänä -kursseja järjestetään tarpeen mukaan.

Esimerkkejä yrittäjyyteen liittyvistä toimistamme:

 • Yrittäjyyden edistämiseksi Säkylän kansalaisopisto ideoi ja toteutti yhdessä Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) kanssa kaksi nuorille suunnattua hanketta, Yrittäjyysenergiaa! ja The Game -digihankkeen, joissa nuoret tutustuivat yrittämiseen, moniin alueella toimiviin yrityksiin ja myös paikallisiin yrittäjiin. The Game -digihankkeessa kävimme tutustumassa kolmeen säkyläläiseen yritykseen: IntLog Oy, Robotmation Oy ja Tamminiitty Oy. Katso kuvat kohdasta The Game -digihanke. Yrittäjyysenergiaa! -hankkeessa mukana olleet nuoret laativat omalle yritysidealleen liiketoimintasuunnitelman. Osa nuorista on perustanut yrityksen tai on työllistynyt yritykseen. Hankkeita rahoittivat Leader Pyhäjärviseutu, Leader Joutsentenreitti ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin.
 • Myös Matkailuoppaan peruskurssi -hankkeeseen osallistuneet kävivät tutustumassa useaan Säkylässä sijaitsevaan yritykseen, mm. Sucros Oy, ja saivat siten paikallisina matkailuoppaana toimimiselleen tärkeitä ja ajantasaisia tietoja. Katso kuvat Moni kurssilta valmistunut opas on hankkinut itselleen Y-tunnuksen. Katso kuvat kohdasta Matkailuoppaan peruskurssi -hanke. Hanketta rahoitti Leader Pyhäjärviseutu ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin.

The Game -digihanke

Matkailuoppaan peruskurssi -hanke

Maistiainen kurssista 2021-2022

319805V Kuinka aloitan osakesijoittamisen?

 • Kurssin aikana perehdyt osakesijoittamisen perusteisiin: arvopaperipörssi ja rahoitusmarkkinat, sijoitussuunnitelma, sijoittamisen periaatteet sekä sijoitustyylit ja -strategiat.
 • Opettaja pitää ryhmälle oppimisalustan kautta viikoittain luentoja, joissa käydään läpi teoriaa, harjoituksia ja osallistujia askarruttavia kysymyksiä.
 • Luennot ovat keskiviikkoisin 15.9.-20.10.2021 klo 18.00-19.00, muu osa opiskelusta tapahtuu itsenäisesti netissä.
 • Opinnot tapahtuvat kokonaan verkossa, joten voit opiskella esimerkiksi kotoasi joustavalla aikataululla.
 • Toteutamme verkkokurssin yhteistyössä Viope Education Oy:n kanssa.
 • Soveltuu aloittajille, koska osallistumiselle ei ole esitietovaatimuksia osakesijoittamisesta.

Psykologia ja kasvatus

 • Psykologia, hyvinvointi
 • Kauneudenhoito

Opiston ohjelmassa on koko kevätkauden kokoontuvia ja yhden illan kestoisia hyvinvointikursseja. Aiheet vaihtuvat lukukausittain ja voivat liittyä esimerkiksi elämän muuttuviin tilanteisiin, elämäntapamuutoksiin, ensiaputaitoihin ja kestävän kehityksen teemoihin. Epidemiatilanteesta johtuen emme järjestä kaikille avoimia ensiapukursseja.

Psykologia- ja hyvinvointiaiheiset luennot toteutamme pääasiassa joko Säkylän koulukeskuksen auditoriossa ja tavallisissa luokkatiloissa.

Otamme miellämme vastaan kurssi- ja luentotoiveita, joita voit lähettää kansalaisopiston asiointisähköpostiin: kansalaisopisto@sakyla.fi. Voit ottaa yhteyttä myös puhelimitse: apulaisrehtori Päivi Åberg, puh. 044 517 1023.

Maistiaisia luennosta 2021-2022

320310E Hoidan läheistäni, mitä minun on hyvä tietää?

Omaishoito koskettaa miltei jokaista jossakin elämänvaiheessa. Luennolla puhutaan omaishoitajuudesta sekä etäomaishoitajuudesta. Mitä ne ovat? Mitä palveluita, etuja ja tukia on tarjolla?

Hämeenlinnan Seudun Omaishoitajat ry:n OmaisOivatyöntekijä Susanna Kollanus kertoo omaishoitajuudesta ammattilaisnäkökulma, ja etäomaishoitajana toimiva Tanja Litmanen puhuu siitä, millaisia merkityksiä perheenjäsenen etäinen sijainti tuo hoivasuhteeseen.

Pidämme luennon verkossa Microsoft Teams -välitteisesti ke 6.10.2021 klo 18.00-19.30. Lähetämme ilmoittautuneiden sähköpostiin ennen luentoiltaa osallistumislinkin. Luento on osallistujalle maksuton.

Kevätkauden 2022 maistiaisia

320312* Muistijumppaa aikuisille – Heureka

Jumppa aivoillesi on yhtä tärkeää kuin lihasjumppa lihaksillesi! Ryhmässä pelaamme erilaisia pelejä, teemme tehtäviä, pidämme yllä toimintakykyä erilaisin teemoin ja harjoittein sekä jaamme onnistumisen iloa.

Kokoontumiset ti 11.1.-19.4.2022 klo 14.15-15.00. Lännen kylätalo Heureka, Maakunnantie 4. Kurssimaksu 35 € / opintosetelihinta 15 €* työttömille, eläkettä saaville (ei ansiotuloa), 63 vuotta täyttäneille senioreille ja henkilöille, joilla ei ole perusopetuksen jälkeistä koulutusta. Opettajana lähihoitaja Caroliina Koivula.

810401 Luonnonkosmetiikkatyöpaja vartalonhoitoon – dödöä unohtamatta

Kurssilla valmistetaan ihonhoitosarja, joka sisältää kuorintatuotteen, vartalovoiteen ja herkälle ihollekin sopivan deodorantin. Kurssilta saat opastuksen ja reseptit tuotteiden valmistukseen. Materiaalimaksu 30 € /hlö opettajalle käteismaksuna paikan päällä.

Kokoontuminen ke 19.1.2022 klo 17.30-20.30. Säkylän koulukeskus, Kotitalousluokka, sisäänkäynti ovesta K, Rantatie 340. Kurssimaksu 8 €. Opettajana luonnonvaratuottaja Minna Karvinen.

Soveltuu nuorille ja aikuisille, et travitse aikaisempaa kokomusta luonnonkosmetiikasta.

810403 Aikuinen-lapsi -huulirasvatyöpaja

Tule tekemään yhdessä lapsen kanssa luonnonmukaisia huulirasvoja mehiläisvahasta ja luomuöljystä. Materiaalimaksu 10 € 7 hlö (sis. huulirasvat kahteen pikkurasiaan ja yhteen hylsyyn) opettajalle käteismaksuna paikan päällä.

Kokoontuminen ti 8.2.2022 klo 17.30-19.00. Säkylän koulukeskus, Kotitalousluokka, sisäänkäynti ovesta K, Rantatie 340. Kurssimaksu 10 €, kurssille ilmoittautuu aikuinen. Opettajana luonnonvaratuottaja Minna Karvinen.

Soveltuu lapselle ja aikuiselle yhteiseksi harrastukseksi, et tarvitse aikaisempaa kokemusta luonnonkosmetiikasta.

Lisää hyvinvointiin ja kaudenudenhoitoon liittyviä kursseja sivulla 29/Opinto-opas, kevät 2022 ja verkossa.

Musiikki

 • Kuorot ja yhteislauluryhmät
 • Instrumenttien yksilöopetus
 • Laulun yksilöopetus

 

 • Otamme kaikille musiikkikursseillemme opiskelijat ilmoittautumisjärjestyksessä ilman karsintaa ja pohjakoulutusvaatimuksia.
 • Järjestämme sekä yksilö- että ryhmäopetusta lapsille, nuorille ja aikuisille.
 • Voit opetella yksilöopiskelijana soittamaan kosketinsoittimia, kanteletta, harmonikkaa, rumpuja, kitaraa (akustinen tai sähkö), bassoa ja ukulelea.
 • Voit opiskella yksinlaulua ja samassa yhteydessä kartuttaa esiintymistaitoasi.
 • Voit opiskella karaokelaulua.
 • Voit osallistua ryhmäopetuksena järjestettävään kuoroon, erilaisiin lauluryhmiin ja yhteislauluryhmiin.
 • Jokaisen kurssin tarkemmat tiedot selviävät kurssikohtaisesta sisältötekstistä, jossa mainitaan myös  kohderyhmä/-t ja ikäsuositus.
 • Opiskelijana kustannat itse opiskelussa tarvitsemasi oppikirjat, verkkomateriaalit ja nuotit.
 • Järjestämme osan kursseista etäopetuksena joko Zoomin ja Microsoft Teamsin välityksellä.

Musiikkikurssit pidetään eri puolilla kuntaa pääasiassa kunnan omistamien tilojen musiikkiluokissa:

 • Säkylän koulukeskus (Rantatie 340)
 • Kepolan koulu (Karjalantie 1)
 • ja näiden lisäksi kyläyhdistysten tiloissa:
 • Vuorenmaan kylätalo (Vuorenmaantie 80)
 • Lännen kylätalo Heureka (Maakunnantie 4)

Koronatilanteesta johtuen toteutamme syyskaudella 2021 kerran viikossa kokoontuvat Etämusiikkituokiot Wilhelmiinassa -kurssin, Neljä vuodenaikaa Wilhelmiinassa -kurssin ja Kemut – kehitysvammaisten musiikkitoiminta -kurssin etäopetuksena joko Zoomin tai Microsoft Teamsin välityksellä.

Musiikkiryhmiä kaiken ikäisille!

Maistiaisia musiikkikursseista lukuvuonna 2021-2022

100229* Neljä vuodenaikaa Heurekassa

Tule laulamaan! Virikkeellistä ja hyvinvointia lisäävää elävän musiikin tahdittamaa yhteislaulua. Laulamisen lomassa mukavaa jutustelua lauluista ja laulujen herättämistä muistoista. Otamme huomioon myös laulajien omat toiveet.

Soveltuu kaiken tasoisille laulajille.

Laulattajina Pike & Pojat, säestäjänä mm. Ari Helkiö. Kurssin vetäjänä insinööri Pekka Partanen.

Kokoontumiset pe 14.1.-22.4.2022 klo 14.30-15.15. Kurssimaksu 28 €/ opintosetelihinta 0 €*. Kurssi osoitteessa: Maakunnantie 4, 27820 Säkylä.

100216* Kemut – kehitysvammaisten musiikkitoiminta

Innostavan musiikkipedagogimme Elinan johdolla osallistut monipuoliseen ja osallistavaan musiikkitoimintaan, jossa laulat, kuuntelet musiikkia, tutustut eri musiikkityyleihin, liikut ja harrastat vähän kädentaitojakin yhdessä muiden kanssa.

Kurssille osallistuvien toiveita otetaan huomioon aihepiirien valinnassa, joten päset laulamaan ja kuuntelemaan myös omia lempilaulujasi.

Soveltuu musiikista kiinnostuneille kehitysvammaisille.

Kokoontumiset ti 11.1.-12.4.2022 klo 12.15-13.00.  Kurssimaksu 32 €/ opintosetelihinta 0 €*. Ajankohtana vallitsevasta koronatilanteesta johtuen tarvittaessa etäopetuksena Zoom -kurssialustan välityksellä.

100406 Soitonopetus B, kevät

Pidetyn soitonopettajamme Elsin kurssilla harjoittelet valitsemasi soittimen soittamista toiveidesi ja lähtötasosi huomioiden. Kehität soittotekniikkaasi ja nuotinlukutaitoasi.

Voit valita soittimeksesi harmonikan, 5-, 10-, 26- tai 38-kielisen (toimintakuntoisen) kanteleen tai pianon. Opettajalta on vuokrattavissa kanteleita.

Soitto-opetus yksilöllistä: 30 min/yksi opiskelija/soittokerta, 13 soittokertaa/opiskelija.  Yksilöopetukseen ei voi osallistua vain joka toinen viikko.

Soveltuu alakouluikäisistä aikuisiin, aloittajille ja aiemmin soittamista harrastaneille.

Kokoontumiset 10.1.-25.4.2022 maanantaisin klo 15.00-18.00 ja torstaisin klo 14.30-17.3014.30-17.30 Säkylän koulukeskuksen luokassa 245, 2. kerros, Rantatie 340, sisäänkäynti ovesta J ja tiistaisin klo 14.30-17.30 kokoontumiset Kepolan koululla luokassa Kepola, Karjalantie 1, sisäänkäynti sivuovesta. Kurssimaksu 86 €. Soitonopettajana Elsi Mattila.

100509 Karaokelaulukurssi

Tule viettämään rentoa lauantaipäivää laulamisen parissa. Suositun laulunopettajamme Elinan karaokelaulutunnilla pääset laulamaan suosikkilaulujasi ja harjoittelemaan uusia vaihtuvien teemojen mukaisia kappaleita Singa-karaokealustan mukana.

Ensimmäisellä kerralla on lyhyt perehdytys Singa-karaokealustan käyttöön,  mikkilaulamiseen ja -tekniikkaan. Saat tarvitessasi ohjausta opettajalta ja ryhmässä opit myös kuuntelemalla muiden laulajien laulamista.

Soveltuu kaiken tasoisille laulajille, aloittajille ja aiemmin karaokea laulaneille.

Kokoontumiset la 22.1.-12.2.2022 klo 13.00-15.15. Säkylän koulukeskus, musiikkiluokka 252 (2. kerros), Rantatie 340, sisäänkäynti ovesta J. Kurssimaksu 27 €. Opettajana AMK Musiikkipedagogi Elina Jahkola.

100510 Yksinlaulukurssi

Kiinnostaako laulaminen, mutta kokemusta musiikista ei ole? Tule mukaan matalan kynnyksen kurssille, jossa tutustut äänenkäytön perustekniikkaan ja laulat valintasi mukaan ikivihreitä, iskelmää ja/tai kansanlauluja. Tavoitteena on edetä lähtökohtasi huomioiden, ja että kehityt laulajana.

Aloitamme kurssin ryhmäopetuksena ti 11.1.2022 klo 18.30-19.30, joilloin käymme läpi kurssin tavoitteet ja sovimme myös opiskelijakohtaiset yksilöajat. Yksilöopetusaikasi on joko tiistaisin aikaväliltä 18.30-20.30 tai torstaisin aikaväliltä 18.00-20.00. Kurssi jatkuu yksilöopetuksena ti 18.1. / to 20.1., jota on kerran viikossa 30 min / opiskelija, kevään aikana yhteensä 11 yksilöopetuskertaa / opiskelija. Kokoontumiset Säkylän koulukeskus, musiikkiluokka 252  (2. kerros), Rantatie 340, sisäänkäynti ovesta J. Kurssimaksu 130 €. Opettajana diblomilaulaja Jari Saarman.

Kielet

 • Suomi
 • Englanti
 • Espanja
 • Italia
 • Ranska
 • Ruotsi
 • Säkylän kansalaisopistossa voit opiskella suomea suomeksi, englantia, espanjaa, italiaa, ranskaa ja ruotsia.
 • Kielten opiskelun tavoitteena on oppia kieltä omia taitoja käytännönläheisesti kartuttaen.
 • Kielikursseilla etenemme rauhalliseen tahtiin, opimme uutta, tarvittaessa kertaamme aiemmin opittua, teemme monipuolisia harjoituksia, opimme kielioppia, sanastoa ja sanontoja, kuuntelemme äänitteitä ja rohkaistumme myös käyttämään kieltä.
 • Kaikkien kielikurssien tiedot ovat sekä painetussa opinto-oppaassamme että ilmoittautumissivuillamme verkossa.
 • Kielikurssien sisältökuvauksissa kerromme kurssin sisällön, kohderyhmän, oppikirjan, taitotason, opetuskielen/-t ja opettajan.
 • Taitotasot auttavat sinua valitsemaan oman osaamisesi ja tavoitteisiisi soveltuvan kielikurssin.
 • Kun aloitat uuden kielen opiskelun aivan alusta, niin valitse kurssi, jossa on taitotaso A0.

Kielikurssien toimipaikat:

 • Säkylän koulukeskus, 1./2. kerroksen luokat, Rantatie 340.
 • Säkylän pääkirjaston Monitoimitila, 2. kerros (raput/hissi), Sivarinkuja 6.

Kielten taitotasot

Yleisten kielitutkintojen taitotasoasteikko on linkitetty empiirisesti Eurooppalaisen viitekehyksen (EVK) asteikkoon.

Ylin taso

6 Ymmärtää vaikeuksitta kaikenlaista puhuttua ja kirjotettua kieltä. Ilmausten hienot sävyerot tuottavat enää harvoin vaikeuksia. Puhuu ja kirjoittaa erittäin sujuvasti tilanteeseen sopivalla tyylillä, ja pystyy ilmaisemaan hienojakin merkitysvivahteita. Kieliopin ja sanaston hallinta on varmaa lähes kaikissa tilanteissa, ja pienetkin puutteet ovat harvinaisia. Taitotaso C2.

5 Ymmärtää kaikenlaista normaalitempoista puhetta, vaikka joskus ymmärtäminen voi vaatia ponnistelua, jos aihepiiri tai asian käsittely on vierasta. Ymmärtää rakenteellisesti ja kielellisesti monimutkaisia tekstejä ja oman aikamme kirjallisuutta. Puhuu ja kirjoittaa selkeästi ja sujuvasti erilaisista aiheista, mutta harvinaisten sanojen ja monimutkaisten lauserakenteiden käyttö saattaa kuitenkin tuottaa vaikeuksia. Taitotaso C1.

Keskitaso

4 Ymmärtää normaalitempoisempaa puhetta yleisistä aihepiireistä, mutta joitakin yksityiskohtia saattaa jäädä ymmärtämättä. Nopea puhekieli ja murteellisuudet tuottavat kuitenkin vaikeuksia. Ymmärtää vaivatta yleisiä aihepiirejä käsitteleviä tekstejä, joskin muutamat tekstin välittämät sävyerot voivat jäädä epäselviksi. Selviää melko erilaisissa sekä virallisissa että epävirallisissa puhetilanteissa. Pystyy kirjoittamaan sekä yksityisiä että puolivirallisia tekstejä ja esittämään ajatuksiaan yhtenäisinä kokonaisuuksina. Taitotaso B2.

3 Ymmärtää pidempää yhtäjaksoista puhetta ja keskeisen ajatuksen monista televisio- ja radio-ohjelmista, jos aihepiiri on tuttu ja puhetempo normaali. Ymmärtää tavallisia jokapäiväisen elämän tekstejä, mutta vaativammat tekstit, joiden aihepiiri on vieras, saattavat tuottaa vaikeuksia. Selviää tavallisimmissa käytännön puhetilanteissa ja pystyy kirjoittamaan yksikertaista, yhtenäistä tekstiä tavallisista aiheista, vaikkakin kieliopilliset ja sanastolliset puutteet toisinaan vaikeuttavat ymmärtämistä. Taitotaso B1.

Perustaso

2 Ymmärtää selkeää ja yksinkertaistettua puhetta, joka käsittelee jokapäiväisiä ja tuttuja asioita. Ymmärtää helposti lyhyitä, yksinkertaisia tekstejä ja saa selville pääasiat jokapäiväisen elämän aihepiirejä käsittelevistä teksteistä. Selviää rutiininomaisissa yksinkertaista tiedonvaihtoa vaativissa puhetilanteissa, vaikka ääntämien tai kielen hallinta voi olla vielä puutteellista. Pystyy kirjoittamaan suppeita, yksinkertaisia tekstejä jokapäiväisistä asioista, mutta teksti voi olla hajanaista. Taitotaso A2.

1 Ymmärtää hitaasta ja selkeästä puheesta yksinkertaisia perustason ilmauksia, jotka liittyvät suoraan omaan elämään tai koskettavat välitöntä konkreettista ympäristöä. Pystyy ymmärtämään joitakin asioita helppotajuisista ja lyhyistä teksteistä. Selviää kaikkein yksinkertaisimmissa puhetilanteissa, mutta puhe on hidasta ja hyvin katkonaista ja ääntämisessä ja/tai kielen hallinnassa on puutteita. Pystyy kirjoittamaan erittäin lyhyitä tekstejä, jossa on lukuisia kielellisiä puutteita. Taitotaso A1.

Maistiaisia kursseista 2021-2022

120104* Suomea suomeksi – Finnish in Finnish

Harjoittelemme jokapäiväisen suomen kielen käyttöä, puheen ymmärtämistä, ääntämistä, kirjoittamista ja puhumista. Pääpaino on oppia kommunikoimaan suomen kielellä arkikeskusteluissa ja asiointitilanteissa. Opit myös uutta sanastoa. Kieliopissa käymme läpi perusasioita. Opettaja puhuu tunnilla suomea ja englantia käytetään vain tarvittaessa tukikielenä.

Käytämme opettajan laatimia oppimateriaaleja eri kirjoista ja ääntämisharjoituksia netistä. Oppikirja: Oma suomi 1 Suomea aikuisille (Tapaninen, Kuparinen; kustantaja Otava 2015). Käytämme myös opettajan laatimia oppimateriaaleja eri kirjoista ja ääntämisharjoituksia netistä.

Opettajan äidinkieli on suomi.

Käytännön kielitaitoon painottuva kurssi on suunnattu jo hiukan kieltä osaaville. Taso A1-A2.

Kurssi toteutetaan nykyaikaisissa ja valoisissa tiloissa: Kokoontuu pe 14.1.-22.4. klo 19.00-20.30. Säkylän koulukeskus, luokka 207 (2. kerros), Rantatie 340.  Sisäänkäynti ovesta E.  Kurssimaksu 52 € / opintosetelihinta 0 €*. Opettajana FM Pauliina Ukkonen.

120711E* Matkailijat – espanjan alkeet aivan alusta, etälive

Matkasuunnitelmissa Espanja? Tule opiskelemaan espanjan kielen alkeita aivan alusta suositus kielten tuntiopettajamme Kristianin johdolla. Tavoitteena on, että opit runsain puheharjoituksin matkailijan tarvitsemia sanoja, fraaseja ja ääntämistä selviytyäksesi yksinkertaisissa matkailutilanteissa kuten hotellissa, ravintolassa, tietä kysyttäessä, ostoksilla, arjen viestintätilanteissa sekä kertoessa hieman myös itsestäsi.

Kielen opiskelun ohessa tutustumme myös espanjalaiseen kulttuuriin.

Opetuskielenä espanja ja suomi. Opettajan äidinkieli on italia.

Oppikirja: De Viaje, Matkailuespanjaa (Paula Kultanen Ribas & José Ruiz Rubio; Fin Lectura), aloitamme kappaleesta 1.

Soveltuu aloittajille. Taso A0-A1.

Kokoontumiset pe 14.1.-22.4.2022 klo 15.00-16.30. Opiskelet kotona ja olet etäyhteydessä opettajaan ja muihin kurssilaisiin maksuttoman Zoom-sovelluksen välityksellä.  Kurssimaksu 45 €, opintosetelihinta 30 €* työttömille, 63 vuotta täyttäneille senioreille ja henkilöille, joilla ei ole perusopetuksen jälkeistä koulutusta. Opettajana kielten tuntiopettaja Kristian Hannikainen.

120503E* Ranskan alkeet – etälive

Tervetuloa jatkamaan ranskan opiskelua! Tavoitteena on oppia selviytymään ranskan kielellä helpoissa jokapäiväisen elämän, työn ja matkailun kommunikaatiotilanteissa.

Teemme paljon keskusteluharjoituksia ja opimme ääntämistä.

Opetuskielinä ranska ja suomi. Opettajan äidinkieli on italia.

Oppikirja: Parfait! 1. Ranskaa aikuisille (Martikainen, Lindgren; kustantaja Otava).

Soveltuu yhden lukukauden kieltä opiskelleille. Taso A1.

Opiskelet kotona ja olet etäyhteydessä opettajaan ja muihin kurssilaisiin Zoom-sovelluksen välityksellä.

Kokoontumiset pe 14.1.-22.4.2022 klo 16.45-18.15. Kokoontuu myös 25.2., mutta ei 4.3., 15.4.2022. Kurssimaksu 45 €,  opintosetelihinta 30 * työttömille, eläkettä saaville (ei ansiotuloa), 63 vuotta täyttäneille senioreille ja henkilöille, joilla ei ole perusopetuksen jälkeistä koulutusta. Opettaja kielten tuntiopettaja Kristian Hannikainen.

120201* Ruotsin alkeet

Oletko kiinnostunut ruotsin kielestä? Nyt on mahdollisuus aloittaa ruotsin opiskelu aivan alkeista. Etenemme rauhalliseen tahtiin oppikirjan avulla ja opiskelemme perusasioita niin puhumisesta, lukemisesta, kirjottamisesta kuin kieliopistakin. Tavoitteena on kannustaa ja rohkaista sinua ruotsin kielen käyttämiseen.

Opetuskielinä suomi ruotsi. Opettajan äidinkieli on suomi.

Oppikirja: Lycka till, jonka aloitamme alusta.

Soveltuu todellisille aloittajille. Taso A0-A1.

Kokoontumiset pe 14.1.-22.4.2022 klo 17.00-18.30. Säkylän koulukeskus, luokka 203 (2. kerros), Rantatie 340, sisäänkäynti ovesta E. Kurssimaksu 56 €, opintosetelihinta 38 €* työttömille, eläkettä saaville (ei ansiotuloa), 63 vuotta täyttäneille ja henkilöille, joilla ei ole perusopetuksen jälkeistä koulutusta. Opettajana FM Pauliina Ukkonen.

Tietotekniikka

 • Tietotekniikan hyväksikäyttö
 • Ohjelmointi, suunnittelu
 • Tietoverkot, tietoliikenne
 • Voit osallistua normaalina lähiopiskeluna pääasiassa kerran viikossa kokoontuville tietotekniikan kursseillemme, joissa edetään rauhalliseen tahtiin uutta oppien ja tarvittaessa jo opittua kerraten.
 • Kurssien tuntimäärät ja sisällöt vaihtelevat kulloisenkin aiheen mukaan. Kurssien sisältöteksteissä on kerrottu kohderyhmä, lähtötaso ja ne asiat / asiakokonaisuudet, jotka kurssilla käydään läpi.
 • Useilla kursseillamme voit oppia käyttämään omia älylaitteitasi ja kannettavaa tietokonettasi. Laitteista on maininta joko kurssin otsikossa tai sisältökuvauksessa.

Toteutamme tietotekniikan ja digilaitteiden lähiopetuksen:

 • tietokoneiden ja digilaitteiden opetukseen soveltuvissa luokissa Säkylän koulukeskuksessa, Rantatie 340

Verkkokurssit

Säkylän kansalaisopistossa osallistua ja suorittaa myös tietotekniikkaan liittyviä verkkokursseja, joita opisto organisoi yhteistyökumppaninsa kanssa.

Järjestämme keväällä 2022 seuraavat verkkokurssit:

 • Kotlin-ohjelmoinnin perusteet, osa 1
 • Kotlin-ohjelmoinnin perusteet, osa 2

Kaikkien tietotekniikka-aiheisten kurssiemme tarkemmat otsikot, sisällöt ja tiedot kurssimaksuista voit lukea opistomme painetusta Opinto-opas, kevät 2022 sivulta 31 ja ilmoittautumissivuiltamme netissä.

Maistiainen kevätkauden 2022 kurssista:

340331* Tietotekniikan perustaidot

Tule iltakurssille oppimaan tekstinkäsittelyä, taulukkolaskentaa ja sähköistä asiointia.

Voit hyödyntää oppimaasi mm. työhakemuksen laatimisessa ja työnhaussa, viranomaisasioinnissa ja oman talouden seurannassa.

Etenemme rauhalliseen tahtiin, teemme erilaisia harjoituksia oppimisen edistämiseksi, kertaamme tarvittaessa ja opettelemme seuraavat kokonaisuudet:

 1. Tekstinkäsittely (Microsoft Word): ohjelmaan tutustuminen; tekstin ja kappaleiden muotoilu, asiakirjan asettelu; kuvien lisääminen; asiakirjastandardi; ansioluettelo ja työhakemus; tallentaminen ja tulostaminen.
 2. Taulukkolaskenta (Microsoft Excel): ohjelmaan tutustuminen; lukujen ja tekstin syöttäminen taulukkoon; yksinkertaisen kaavan luominen; viittaukset; perusfunktiot (summa, keskiarvo, lukumäärä); oman talouden seuranta taulukkolaskennan avulla ja tulostaminen.
 3. Sähköinen asiointi: tiedonhaku internetistä Google-hakukoneella; sähköiset palvelut, mm. Kela, mol.fi, verkkopankit, sähköposti ja sosiaalinen media.

Käytämme opetustilassa olevia tietokoneita.

Soveltuu matalan kynnyksen periaatteella nuorille, aikuisille ja aloittajille.

Kurssi toteutetaan nykyaikaisissa ja valoisissa tiloissa: Kokoontumiset ke 8.3.-5.4. klo 17.30-20.30, luokka 255 (2. kerros), Rantatie 340, sisäänkäynti ovesta J. Kurssimaksu 50 € / *opintosetelihinta 10 € maahanmuuttajille, työttömille, alhaisen pohjakoulutuksen omaaville, eläkeläisille, yli 63-vuotiaille senioreille ja peruskoulunsa päättäneille nuorille (alla 25 v). Opettajana lehtori Jarno Oranen.

Maistiainen syyskauden 2021 kurssista:

340127* Älypuhelin tutuksi – Android

Tutustumme asiantuntevan opettajan johdolla rauhalliseen tahtiin edeten älypuhelimeen ja sen peruskäyttöön (näyttö, asetukset).  Opimme sovellusten asentamisen puhelimeen.

Harjoittelemme puhelimen eri toimintojen käyttöä ja tarvittaessa kertaamme jo oppimaamme, jotta opit käyttämään omaa älypuhelintasi.

Tarvitset Android-älypuhelimen, muistiinpanovälineet.

Soveltuu matalan kynnyksen periaatteella kaiken ikäisille aikuisille.

Kurssi toteutetaan nykyaikaisissa ja valoisissa tiloissa: Kokoontumiset ti-ke 9.11.-10.11.2021 klo 17.30-20.30, luokka 255 (2. kerros), Säkylän koulukeskus, Rantatie 340, sisäänkäynti ovesta J. Kurssimaksu 23 € / *opintosetelihinta 10 € maahanmuuttajille, työttömille, alhaisen pohjakoulutuksen omaaville, eläkeläisille, yli 63-vuotiaille senioreille ja peruskoulunsa päättäneille nuorille (alle 25 v). Opettajana lehtori Jarno Oranen.

Tekniikka

 • Muu tietotekniikka ja tietoliikenne
 • Yhteiskunnan jatkuva kehittyminen ja digitalisoituminen asettavat meille kaikille haasteita pysyä mukana jatkuvissa muutoksissa.
 • Muutokset edellyttävät jatkuvaa tietojen ja taitojen ajantasaistamista ja ylläpitämistä sekä tarvetta osata käyttää niin tekniikkaa kuin teknisiä laitteitakin arkipäiviimme liittyvissä tehtävissä ja tilanteissa.
 • Digitaalisten laitteiden käyttö ja sähköinen asiointi lisäävät merkittävästi myös tarvettamme tietää tietoturvasta ja tietosuojasta.
 • Säkylän kansalaisopiston opintotarjonnassa on tietotekniikan hyväksikäyttöön, ohjelmointiin, peligrafiikkaan ja animaatioihin, pelikehitykseen ja tieturvaan liittyviä kursseja, katso tarkemmat tiedot Opinto-opas syksy 2021, sivut 30 – 32. Kurssin tietoturva, mitä se on? esittely on Kuvagalleria The Game -digihanke -otsikon jälkeen.

The Game -digihanke

 • Säkylän kansalaisopiston ja Satakunnan ammattikorkeakoulun yhteistyönä toteutetussa The Game -digihankkeessa tutustuttiin laajasti digitaalisuuteen, tekoälyyn, teknologiaan, automatiikkaan, robotikkaan ja peleihin – digitaalista markkinointia ja verkkokauppaa unohtamatta.
 • Hankkeen aikana käytiin tutustumiskäynnillä Robotiikka Akatemiassa Porissa, jossa nuoret pääsivät muun muassa ohjelmoimaan, tutustumaan 3D-tulostimiin, droneihin, robotteihin, lämpökameraan, digitaalisiin peleihin, terveydenhuollolle kehitettyihin peleihin apulaitteisiin ja ajelemaan virtuaalisesti vuoristoradalla.
 • Hanke yhdisti myös hankkeeseen osallistuneet nuoret ja paikalliset digiyritykset, joihin tehdyillä yritysvierailuilla nähtiin digitaalisuuden hyödyntämisen mahdollisuuksia työelämässä.

Kuvagalleria The Game -digihanke – vierailut Robotiikka Akatemiassa ja Robotmation Oy:ssä

Robotti toiminnassa Robotmation Oy:ssä vierailumme aikana.

Maistiainen kurssista 2021-2022

340301 Tietoturva, mitä se on?

Tule iltakurssille oppimaan asiantuntijan johdolla jokapäiväiseen arkeemme liittyviä tärkeitä tietoturva-asioita!

Käsittelemme seuraavat asiakokonaisuudet pääpiirteissään:

 1. Tietoturvallinen työnteko.
 2. Tietoturvan huomioiminen, mm. langattomat verkot, omat laitteet.
 3. Turvalliset salasanat ja monivaiheinen tunnistautuminen.
 4. Huomioitavaa mobiililaitteiden käytössä, näytön lukitus esim. pin-koodin avulla.
 5. Tietokoneiden ja mobiililaitteiden päivitykset.
 6. Yleisimmät tietoturvauhat, mm. tietojenkalastelu.

Tarvitset älylaitteesi / kannettavan tietokoneen (jos sinulla on). Tarvittaessa käytämme opetustiloissa olevia tietokoneita.

Soveltuu matalan kynnyksen periaatteella nuorille, kaiken ikäisille aikuisille ja aloittajille.

Kokoontuminen ti 14.9.2021 klo 17.30-19.30, Säkylän koulukeskus, luokka 255 (2. kerros), Rantatie 340, sisäänkäynti ovesta J.  Kurssi on osallistujille maksuton. Opettajana lehtori Jarno Oranen.

Esittävä taide ja kirjallisuus

 • Näyttämötaiteet
 • Kulttuuri- ja yhteiskunta
 • Kevätkauden 2022 näyttämötaide keskittyy sirkustaiteeseen. Järjestämme aiheesta kaikkiaan kolme eri kurssia, jotka on suunnattu lapsille.
 • Saat lisätietoja sirkusaiheisista kursseista painetun opinto-oppaamme Opinto-opas, kevät 2022 sivulta 11.
 • Kulttuuri- ja yhteiskunta-aiheiset kurssit, retket, tapahtumat, seminaarit ja luennot vaihtuvat lukuvuosittain.
 • Säkylän kansalaispisto ideoi, toimii ja toteuttaa myös yhteistyössä eri tahojen kanssa tapahtumia, näyttelyitä, luentoja ja retkiä. Katso lisää Virtuaalikirjasta: Opisto mukana kulttuuritoiminnassa, Menneisyydestä nykyisyyteen – Euran ja Säkylän käsityökulttuuria, Retkikohteena Lapuan kankurit ja Päivä museolla – Korven mylly. Vallitsevan pandemiatilanteen vuoksi emme järjestä keväällä 2022 retkiä, yleisötapahtumia tai seminaareja.

Maistiasia näyttämötaiteen kursseista keväällä ja kesällä 2022:

110207 Sirkustaide 1, jatko

Iloisesti tervetuloa sirkuksen kiehtovaan maailmaan!

Sirkuskoulutuksen omaava opettajamme Tuuli tutustuttaa sinut sirkuksen eri lajeihin kuten akrobatiaan, tasapainoiluun ja jongleeraukseen.

Opit mm. päälläseisontaa, tekemään muiden kanssa pyramideja, yksipyöräisellä ajamista, diabolotemppuja, toimimaan ryhmässä ja seuraamaan opettajan ohjeita.

Pääset harjoittelemaan opettajan mukanaan tuomilla oikeilla sirkusvälineillä.

Soveltuu 5-7-vuotiaille, aloittajille ja aiemmin sirkusopissa olleille.

Kokoontumiset ti 11.1.-12.4.2022 klo 16.30-17.15, Kepolan koulun liikuntasali, Karjalantie 1. Kurssimaksu 25 €. Opettajana AMK Teatteri-ilmaisun ohjaaja / sirkus Tuuli Hokkanen.

110209 Sirkustaide 2, jatko

Iloisesti tervetuloa sirkuksen kiehtovaan maailmaan sirkusalan koulutuksen omaavan opettajamme Tuulin opastuksella!

Opit mm. päälläsiesontaa, tekemään muiden kanssa pyramideja, yksipyöräisellä ajamista, diobolotemppuja, toimimaan ryhmässä ja seuraamaan opettajan ohjeita.

Soveltuu 8-12-vuotiaille, aloittajille ja aiemmin sirkusharrastuksessa mukana olleille.

Kokoontumiset ti 11.1.-12.4.2022 klo 17.20-18.20, Kepolan koulun liikuntasali, Karjalantie 1. Kurssimaksu 28 €.. Opettajana AMK Teatteri-ilmaisun ohjaaja / sirkus Tuuli Hokkanen. Tarkemmat tiedot Opinto-opas, kevät 2022 s. 11 ja verkossa opiston ilmoittautumissivulta.

Opiston aiempaa toimintaa

Opisto mukana kulttuuritoiminnassa

Säkylän kansalaisopisto on aktiivinen kulttuuritoimija Säkylässä järjestäen näyttelyitä ja osallistumalla yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa erilaisiin tapahtumiin.

Esimerkkejä opiston kulttuuritoiminnasta (katso myös Virtuaalikirjan Näyttelyt ja tapahtumat ja Ajankohtaista -otsikon alta):

Opisto osallistui Säkylässä elokuussa 2019 järjestettyyn Taiteiden yö -tapahtumaan. Tapahtumassa vierailleet saivat mahdollisuuden kutoa kangaspuilla iloisia raitoja ”Taiteiden yö” -tekstiiliin. Taiteiden yöstä kangaspuut lähtivät kiertämään Säkylän päiväkoteihin, joissa lapset ovat päässeet ja pääsevät kutomaan omat iloiset väriraitansa näin syntyvään kankaaseen.

Säkylän kansalaisopisto järjesti Säkylän koulukeskuksen tiloissa lukuvuosittain vuosikymmenten ajan teatterikurssin, jonka aikana harjoiteltu näytelmä esitettiin kesäisin Katismaan Kesäteatterissa. Opiston lukuvuoden loputtua näytelmän harjoittelua jatkoi kesäteatteriesityksien järjestämisestä vastannut Säkylän harrastajateatteri ry. Kuvassa Tehdään teatterii -kurssi valmisteli keväällä 2018 kesänäytelmää esitettäväksi Katismaan kesäteatterissa :

Tehdään teatteriii – Säkylän harrastajateatteri harjoitteli kesänäytelmää 2018 ohjaajanaan kansalaisopiston tuntiopettaja Anneli Heino.

Menneisyydestä nykyisyyteen – Euran ja Säkylän käsityökulttuuria -seminaari 26.1.2019

Retkikohteena Lapuan kankurit 6.10.2018

Päivä museolla – Korven mylly 9.6.2018

Kuvataiteet ja muotoilu

 • Kuvataiteet
 • Keramiikka, posliini ja lasi
 • Kuvataideopetuksen tavoitteena on kehittää opiskelijan kuvallista ajattelua ja luovuutta sekä kuvallisen ilmaisun keinojen ja tekniikoiden oppimista ja hallintaa.
 • Kuvataiteisiin ja muotoiluun kuluvat kuvataide ja posliininmaalaus.
 • Järjestämme kuvataiteessa monien tekniikoiden opettelua ja hallintaa mahdollistavia kuvataidepajoja aikuisille ja lapsille, joissa opiskelijana pääset halutessasi kokeilemaan ja toteuttamaan omia kykyjäsi omien valintojesi ja mieltymystesi perusteella.
 • Posliininmaalauskursseillamme opit ja harjoittelet sivellintekniikan lisäksi muita tekniikoita posliinin ja lasin kuvioimisessa.
 • Opettajamme ohjaavat mielellään myös kokeilemaan uusia tekniikoita.
 • Opettajan ohjauksessa ja kannustaessa rohkaistut toteuttamaan omat ideasi ja opit myös uutta.
 • Ryhmäopetuksessa opit myös toisilta oppijoilta.
 • Posliinit poltetaan Taitotalon uunitilan uuneissa.
 • Kursseille ei vaadita ennakko-osaamista, joten olet aloittelijana ja jatkajana tervetullut mukaan – teet ja kehityt omien taitojesi ja tavoitteidesi mukaan.
 • Tule kuvataiteen ja muotoilun kursseille kokeilemaan eri tekniikoita!
 • Katso Kuvataiteiden gallerian jälkeen kurssiesittelyjä kohdasta Maistiaisia kevätkauden 2022 kursseista!

Kuvataiteiden galleria

Maistiaisia kevätkauden 2022 kursseista

111211 Keramiikka, jatko

Muotoilet savesta oman valintasi mukaan kukkaruukkuja, veistoksia, koristelautasia ja -esineitä kodin sisustukseen tai puutarhaan.

Opit saven esikäsittelyn, käsin rakennusmenetelmistä makkara- ja levytekniikan, esineiden muotoilua ja valmistamista, saven pintakoristelua ja lasittamista.

Opettaja opastaa esineiden suunnittelussa. Opettaja hankkii saven (5 kg / hlö, noin 8-10 € / hlö, jonka maksat käteismaksuna opettajalle. Esineiden lasittamiseen tarvittavien aineiden hankinnasta sovimme pe 11.2., aine on omakustanteinen.

Soveltuu aiemmin savitöitä harrastaneille.

Kurssi toteutetaan uudenaikaisissa ja valoisissa tiloissa: Kokoontumiset to 10.2. klo 17.00-20.30, pe 11.2.. klo 17.00-21.00, to 10.3. klo 17.00-20.30 (lasitus) ja to 17.3. klo 17.00-18.30 Taitotalo (1. kerros), sisäänkäynti ovesta N, Säkylän koulukeskus, Rantatie 340. Kurssimaksu 44 € / hlö ja polttomaksu 20 € / hlö. Opettajana AMK Opettaja, AMK Muotoilija Aki Suutari.

Lukuvuodella 2019-2020 toteutettiin lasinsulatuskurssi, jossa valmistettiin mm. koruja, koriste-esineitä ja tauluja. Kuvassa opettaja Eeva-Liisa Rintalan mallikoruja.

110317 Lasten kuvataidetohinat B

Innostavien ja kannustavien opettajiemme, Akin ja Raijan, kurssilla hyödynnät omaa mielikuvitustasi, taiteen eri osa-alueita, monialaisuutta ja elämyksellisyyttä harjoituksia tekemällä ja taidetta tutkimalla.

Tavoitteena on, että omat kiinnostuksesi kohteet muuntuvat elämyksiksi ja kokemuksiksi taiteen tekemisen avulla.

Käymme läpi yleisimmät taiteen muodot, välineet, materiaalit ja tekniikat, joita hyödynnät omien töidesi toteuttamisessa. Lukukauden aikana useita eri tekniikoita opettajien antamista aiheista. Pääpaino on ohjatulla työskentelyllä.

Valmistuneista teoksista rakennetaan huhtikuussa Taidetohinat 2022 -näyttely Säkylän kirjaston galleriaan.

Soveltuu kouluikäisille, aloittajille ja aiemmin kuvataidetta harrastaneille.

Kurssi toteutetaan uudenaikaisissa ja valoisissa tiloissa: Kokoontumiset ti 11.1.-19.4. klo 16.00-17.30, Kuvataideluokka 247 (2. kerros),  Säkylän koulukeskus, Rantatie 340, sisäänkäynti ovesta J. Kurssimaksu 32 € ja materiaalimaksu 25 € / hlö. Opettajina AMK Muotoilija, AMK Opettaja Aki Suutari ja Lto, kuvataiteilija Raija Ääri.

110327 Kuvataide, alkeet

Jos olet aina halunnut piirtää tai maalata, mutta olet kokenut yksin aloittamisen vaikeaksi, niin tämä kurssi on juuri sinulle!

Kurssilla tutustut Tarjan opastamana matalan kynnyksen periaatteella eri tekniikoihin ja erilaisiin materiaaleihin. Alussa käsittelemme värioppia, teemme erilaisia harjoituksia ja opimme hiilen käyttöä kuvataiteessa. Toteutat oman valintasi mukaan eri tekniikoita.

Katso lisää tietoja: Opinto-opas, kevät 2022, sivu 14 ja ilmoittautumissivuiltamme.

Soveltuu aloittajille, nuorille ja aikuisille.

Kurssi toteutetaan uudenaikaisissa ja valoisissa tiloissa: Kokoontumiset la 15.1.-5.2. klo 10.00 – 13.15, Säkylän koulukeskus, Taitotalo, Monitoimitila (katutaso), sisäänkäynti ovesta N. Kurssimaksu 30 €. Opettajana taidegraafikko Tarja Kyllijoki.

Käden taidot

 • Kudonta
 • Lankatyöt ja huovutus
 • Ompelu
 • Korujen ja esineiden valmistus
 • Verhoilu
 • Puu- ja metallityöt
 • Muut taide- ja taitoaineet

Taitoaineiden tavoitteena on tarjota osallistujille tietoja, taitoja ja elämyksiä, jotka tukevat ihmisen kokonaisvaltaista kehittymistä ja antavat mahdollisuuden itsensä ja osaamisensa kehittämiseen yksilönä ja myös toimimalla ryhmässä sosiaalisessa kanssakäymisessä.

 • Järjestämme kursseja lapsille, nuorille, lapsille yhdessä aikuisen kanssa ja eri-ikäisille aikuisille, seniori-ikäisiä unohtamatta.
 • Käden taitoihin kuuluvat mm. kankaankudonta, lankatyöt ja huovutus, ompelu, muut käsityöaiheiset lyhytkurssit, korujen ja esineiden valmistus, verhoilu, puutyöt ja metallityöt.
 • Osa kädentaitokursseistamme ovat kestosuosikkeja, joten toteutamme ne joka vuosi.
 • Osa kädentaitojen kursseistamme vaihtuu vuosittain.
 • Kurssien kesto vaihtelee aiheen mukaan.
 • Käsityökurssiemme osallistujille ei ole pohjataitovaatimuksia, ne sopivat niin aloittajille kuin aiemmin käsitöitä harrastaneillekin.
 • Opisto ei vakuuta opiskelijoita tapaturman varalta ja sen vuoksi jokainen osallistuja huolehtii itse, että oma vapaa-ajanvakuutus on voimassa kurssin toiminta-ajan.
 • Opiskelijana kustannat itse kaikki tarvitsemasi ja käyttämäsi materiaalit.

Järjestämme taitoaineiden opetusta eri puolilla kuntaa pääasiassa koulujen tiloissa:

 • Säkylän koulukeskus, Rantatie 340
 • Säkylän koulukeskus / Taitotalo, Rantatie 340
 • Lallin koulu, Pyhän Henrikin tie 121.

Verhoiluopetuksen järjestämme yksityiseltä vuokratuissa tiloissa.

Käden taitojen kuvagalleria

Maistiaisia tulevista kursseista 2021-2022

114008* Kankaankudonta

Kertaamme käytäntöpainotteisesti kudonnan perustaitoja: kankaan suunnittelun eri vaiheet, langanmenekin laskemisen, loimen luomisen ja kankaiden rakentamisen, kutomisen ja kudontatekniikoita. Suunnittelemme osallistujien toiveet huomioiden kudottavat työt 1. kerralla, jolloin läsnäolosi on välttämätön.

Kudonnan perustaitojen lisäksi opit hyödyntämään WeavePoint-kankaiden suunnitteluohjemaa sekä käyttämään tietokoneohjattuja kangaspuita, damastipuita ja tavallisia vipupuita tai kutomaan esim. miniryijyjä ja kuvakudoksia kudontakehystä käyttäen.

Kudot omat kudonnaisesi yhteistyönä rakennettavissa loimissa. Kaikille yhteisenä työnä kapea huivi / pieni taulu, jonka kutomisessa käytät aaltosukkulaa. Jatkajana kudot myös edellisenä lukuvuotena aloittamasi työt valmiiksi. Voit viimeistellä kutomasi kankaat ohjatusti.

Loimilangat hankitaan yhteistilauksena. Kaikki tarvitsemasi langat ja muut materiaalit ovaat omakustanteisia.

Osallistujan tulee varata itsenäistä työskentelyaikaa loimien luomiseen, kankaiden rakentamiseen ja kutomiseen opetuskerroille osallistumisen lisäksi.

Kokoontumiset pe 14.1.-22.4.2022 klo 9.30-12.30. Säkylän koulukeskus, luokka 120 kädentaito/kansalaisopisto (1. kerros), Rantatie 340, sisäänkäynti ovi E. Tilat ovat nykyaikaiset ja valoisat. Kurssimaksu: 78 € / *opintosetelihinta 60 € työttömille, maahanmuuttajille, eläkettä saaville (ei ansiotuloa) ja 63 vuotta täyttäneille senioreille ja henkilöille, joilla ei ole perusopetuksen jälkeistä koulutusta. Opettajana artesaani Tiina Raumolin.

Soveltuu aloittajille ja aiemmin kankaankudontaa harrastaneille.

114114 Islantilainen villaneule

Opit neulomaan supersuositun islantilaisen kaarrokekuvioisen villapaidan, Lopapeysan, perinteisellä tekniikalla pyöröneuleena ilman saumoja. Neulomiseen käytät aitoa islantilaista villalankaa, jos neulominen on helppoa ja nopeaa.

Pidetty opettajamme Heli opettaa villapaidan neulomsen silmukoiden luomisesta lähtie, vaihe vaiheelta aina viimeistelyyn saakka. Opit villapaidan kuvioinnissa käytettävät kirjoneuletavat ja lankadominanssin, tekemään hihojen levennykset, kaarrokeosan kavennukset ja pääntien neulomisen. Neulot villapaitaa aina seuraavaan vaiheeseen myös kotona.

Saat valitsemastasi mallista ohjemonisteita. Saat tiedot eri lankavaihtoehdoista ja lankojen hankintapaikoista. 1. kokoontumiskerralla valitset mallin ja itsellesi sopivan koon ja hankit seuraavaksi kerraksi malliin sopivaa islantilaista villalankaa (Léttlopia, Léttlopia kaksi kertaa paksumpaa Álafosslopia) ja lankaan sopivat pyöröpuikot.

Sovletuu nuorille ja aikuisille, aloittajille ja jatkajille.

Kokoontumiset ke 12.1.-9.3.2022 klo 17.00-20.00. Järjestämme kurssin nykyaikaisissa ja valoisissa tiloissa: Säkylän koulukeskus, Taitotalo, Monitoimitila (katutaso), sisäänkäynti ovesta N. Kurssimaksu 50 €. Opettajana käsityönopettaja Heli Korhonen.

114212* Nahan kuviointikurssi

Valmistat kurssilla kuvioidun omavalintaisen nahkatyön. Se voi olla vyö, koiranpanta, mustivihkoon kannet, ranneke, taskupeili tai silmälasikotelo.

Kuviointiteorian jälkeen kuvioit työsi näyttävällä stamping-tekniikalla.

Kurssille on vaivatonta osallistua, koska saat lainaksi kaikki tarvittavat ammattitasoiset työvälinnet kurssituntien ajaksi käyttökorvausta vastaan ja nahkatöihin tarvittavat korkeatasoiset materiaalit voit ostaa opettajalta, käteismaksu paikan päällä.

Kokoontumiset la 23.4. klo 10.00-16.30 ja su 24.4. klo 9.00-15.30. Säkylän koulukeskus, Tekstiilityöluokka (2. kerros), sisäänkäynti ovesta J. Rantatie 340. Kurssimaksu 65 € / opintosetelihinta 50 €* maahanmuuttajille, työttömille, eläkettä saaville (ei ansiotuloa), 63 vuotta täyttäneille senioreille ja henkilöille, joilla ei ole perusopetuksen jälkeistä koulutusta. Opettajina AmO, valjasseppä Annika Härkönen ja kuvioinnin mestari Urmas Laukkanen.

Soveltuu nuorille ja aikuisille, aloittajille ja aiemminkin nahkatöitä tehneille.

114710 Hopeakorut eri tekniikoin A

Toteutat ranne-, kaula-, tinta-, korvakoruja, sormuksia ja riipuksia työstämällä ne hopealevystä tai hopeasta valamalla, joko omien suunnitelmiesi tai opettajan valmiiden mallien mukaan. Voit valmistaa myös ketjukoruja. Opit kultasepän tekniikoita.

Kurssin aikana ehdit valmistaa useita koruja. Eri työmenetelmien ja -välineiden käytön oppimiseksi / kertaamiseksi valmistat aloittajana sileän / kuvioidun sormuksen ja jatkajana valitset työt oman taitotasosi mukaan.

Opit mm. sahaamaan, viilaamaan, valssaamaan ja juottamaan. Käymme läpi tavanomaisimmat työvälineet ja -menetelmät.

Ensimmäisellä kerralla saat tietoja materiaalien hankitapaikoista ja sovimme yhteistilauksista. Opettajalta ostettavissa materiaaleja, joista käteimaksu paikan päällä.

Kokoontumiset ke 12.1.-16.2.2022 klo 17.30-20.30. Järjestämme kurssin nykyaikaisissa ja valoisissa tiloissa: Säkylän koulukeskus, Taitotalo, Metalliluokka (2. kerros), sisäänkäynti ovesta P. Kurssimaksu 41 €. Opettajana AMK Opettaja, AMK Muotoilija Aki Suutari.

Soveltuu nuorille ja aikuisille, aloittajille ja aiemmin hopeakoruja valmistaneille.

114213* Kansallispukukurssi

 

Kansallispukujen käyttö on suuressa suosiossa, niitä ompelevat ja käyttävät niin nuoret kuin aikuisetkin. Kansallispukujen ompelemiseen perehtyneen opettajamme ohjaamana ompelet valitsemasi puvun tai omistamaasi pukuun osat / osia käsin perinteisin tavoin.

Ompelun ohessa tutustummme kansallsipukujen historiaan, pukuja koskeviin säädöksiin ja puvuissa käytettäviin materiaaleihin. Kaikki materiaalit ja ompelutarvikkeet ovat omakustanteisia (eivät sisälly kurssimaksuun) ja hankit ne itse opettjalta saamiesi hyvien ohjeiden perusteella.

Soveltuu aloittajille ja aiemmin ompelua harrastaneille. Ja jos sinulla on ”aarre” eli arvokas kansallispuku / puvun osa, mikä kaipaa huoltoa, korjausta, muutosta, uusia osia, niin tämä kurssi on juuri sinulle. Myös sinulle, jolla on valmiita kankaita johonkin pukuun tai haluat ommella niistä uuden puvun / puvun osan.

Kokoontumiset perjantaisin 24.9., 1.10., 15.10., ja 29.10. klo 15.00-20.15 ja lauantaisin 2.10., 16.10. ja 30.10. klo 10.00-16.00. Järjestämme kurssin nykyaikaisissa ja valoisissa tiloissa Säkylän koulukeskuksessa, tekstiilityölk (2. kerros), sisäänkäynti ovesta J (parkkipaikkoja oven läheisyydessä). Kurssimaksu 70 € / *opintosetelihinta työttömille, alhaisen pohjakoulutuksen omaaville, eläkeläisille ja yli 63-vuotiaille senioreille 50 €. Opettajana artesaani, kansallispukuompelun ohjaaja Merja Latvala.

114116 Lautanauha

Tule oppimaan kansallis- ja muinaispuvuissa käytettävän lautanauhan kutomisen perusteet asiantuntevan opettajamme Railin opastuksella.

Opit nauhan valmistamisen alkuvalmisteluista lähtien, kudontaohjeen lukemisen, kutomisen eri vaiheet ja nauhan viimeistelyn.

Kutomisen lomassa saat tietoja eri pouolilla maailmaa tunnetun lautanauhan historiasta.

Opettajalta ostettavissa nauhalautoja ja lankoja, käteismaksu.

Kurssin päätyttyä osaat hankkia lautanauhojen kutomisessa tarvittavat työvälineet, valmistaa lautoja, valita nauhaan sovletuvat langat, luodan nauhaloimen, pujottaa langat alutoihin ja kutoa kapeaa kuviollista lautanauhaa lautoja ohjeen mukaan kääntelemällä.

Soveltuu nuorille, aikuisille, nauhatekniikoista kiinnostuneille aloittajile ja kankaankutojille.

Kokoontuminen la 15.1.2022 klo 10.00-15.00 Säkylän koulukeskus, Taitotalo, Monitoimitila (katutaso), sisäänkäynti ovesta N.  Rantatie 340. Nykyaikaiset ja valoista tilat, parkkipaikat oven N läheisyydessä. Kursismaksu 21 €. Opettajana KTM, Muinaistekniikan artesaani Raili Selinheimo.

Kuvassa pirtanauhan kutomisessa käytettävä nauhapirta. Lautanauhan kutomisessa käytetään useimmiten neliskulmaisia nauhalautoja, joiden jokaisessa kulmassa on reikä loimilankaa varten.

114910 Uurnakurssi

Opit valmistamaan puutyöopettajamme Laurin opastamana puisen tuhkauurnan joko itselle, läheiselle tai lemmikille.

Uurnan muoto, koko, pintakäsittely, koristelu ja puulaji / puulajit oman valintasi mukaan. Kurssilla huomioidaan maahanlasku-uurnan mitalliset ja laadulliset vaatimukset.

Käyt opettajan kanssa läpi suunnitelmat, valmistamis- ja viimeistelyvaiheet. Tutustumme tilojen ja puuntyöstökoneiden turvalliseen käyttöön. Opit käyttämään ohjatusti tiloissa olevia puuntyöstökoneita ja käsityövälineitä. Huolehdi, että oma vapaa-ajan vakuutuksesi on voimassa.

Eri puulajeja on ostettavissa kurssipaikalla opettajalta. Voit toteuttaa uurnan mukanasi tuomista materiaaleista. Huomioi, että kovien puulajien (esim. tammi), kyllästetyn j alikaisen puumateriaalin työstäminen ei ole mahdollista. Kaikki käyttämäsi materiaalit ovat omakustanteisia.

Soveltuu aloittajille ja puutööitä aiemmin harrastaneille.

Kokoontumiset la-su 18.9.-26.9.2021 klo 11.00-15.00, Taitotalo, sisäänkäynti ovesta P (katutaso), Säkylän koulukeskus, Rantatie 340, 27800 Säkylä. Kurssimaksu 55 € ja laskutamme sen lisäksi tarvikemaksua 5 €/hlö. Opettajana artenomi Lauri Kainulainen.

114914* Metallityöt

Opit tekemään esineitä takomalla ja / tai valmlistamalla opetustiloissa olevien koneiden mitoitukselle soveltuvia muita metallitöitä (esim. levy- / peltityö, hitsaus, hionta). Lisäksi voit kunnostaa vanhoja meralliesineitä. Opit käyttämään tiloissa olevia koneita ja laitteita. Tutustumme myös tilojen ja koneiden turvalliseen käyttöön.

Kaikki käyttämäsi materiaalit ja tarvikkeet ovat omakustanteisia. Huolehdi, että oma vapaa-ajan vakuutuksesi on voimassa. Tarvitset likaantumista kestävät työvaatteet, kuulosuojaimet, suojalasit, nahkakintaa ja -jalkineet.

Laskutamme kurssimaksun lisäksi tarvikemaksun 10 € / hlö.

Kokoontumiset ma 10.1.-11.4.2022 klo 17.30-20.30. Lallin koulu, Teknisen työn luokka (katutaso), Pyhän Henrikin tie 121. Kurssimaksu 70 € / opintosetelihinta 55 €* työttömille, maahanmuuttajille, eläkettä saaville (ei ansiotuloa), 63 vuotta täyttäneille senioreille ja henkilöille, joilla ei ole perusopetuksen jälkeistä koulutusta. Opettajana artenomi Lauri Kainulainen.

119811* Sateenkaarikerhossa tavataan

Tutustumme värien maalilmaan, luovaan itseilmaisuun, erilaisiin piirtämis- ja maalaamisvälineisiin. Paperiaskartelua. Juttelemme ajankohtaisista asioista ja nautimme yhdessäolosta.

Työskentelyn lomassa juttelemme eri asioista ja nautimme yhdessäolosta.

Kokoontumiset: to 20.1., 3.2., 17.2., 3.3., 17.3., 31.3. ja retkipäivä 21.4.2022 klo 17.30-19.00. Isosäkylän koulu, tekstiilityöluokka (1. kerros), Rantatie 363, 27800 Säkylä. Kurssimaksu: 30 € / *opintosetelihinta 0 € kohderyhmään kuuluville. Laskutamme kurssimaksun yhteydessä 20 € / hlö materiaalimaksua. Opettajana artenomi Tarja Kyllijoki ja retkipäivänä FM Tanja Litmanen.

Kehitysvammaisten oma vertaisryhmän tomintakerho, joka soveltuu omatoimisille kehitysvammaisille.

Kotitalous, maa- ja metsätalous

 • Luonto ja ympäristö
 • Kotitalous

Opisto tarjoaa vuosittain maksuttomia ja kaikille avoimia yleisluentoja ympäristöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista.

Kotitalouskurssit

 • Useimmat kotitalouskurssit ovat yhden tai muutaman kurssi-illan kestoisia.
 • Opettaja hankkii kaikki tarvittavat raaka-aineet, joista opisto laskuttaa kurssimaksun lisäksi.
 • Opettaja perehdyttää osallistujat tarvittaviin raaka-aineisiin, valmistettavien ruokien tai leivonnaisten resepteihin.
 • Ruuat tai leivonnaiset toteutetaan opettajan ohjauksessa yleensä pareittain.
 • Yhdessä tekemisen lomassa tutustuu uusiinkin ruoka-aineisiin ja valmistusnikseihin.
 • Illan kohokohta on maukkaiden aikaansaannosten maistelu tai valmistetun menun mukaisten alku-, pää- ja jälkiruokien nauttiminen yhdessä aterioiden.
 • Kursseilla toteutettuja ruokia ja leivonnaisia on helppo valmistaa jälkeenpäin myös kotona, koska osallistuja saa reseptit mukaansa.
 • Syksyllä 2021 järjestämme kotitalouskursseja myös vuorovaikutteisena verkko-opetuksena (Microsoft Teams, Google Meet). Kurssien toteutustapa selviää kurssin sisältökuvauksesta.
 • Kotitalouskurssit näet painetusta Opinto-opas kevät 2022 -esitteestämme sivuilta 33-36 tai netissä.
 • Tutustu ja tule mukaan!

Kotitalouskurssien galleria

Maistiaisia kursseista 2021-2022

Kotitalous

810224 Yrttikävely ja yrttiruokaa avotulella

Tule oppimaan uutta ja päivittämään villivihannesosaamisesi!

Tutustut myös kunnostettuun Turvekammiin ja sen ympäristöön, samalla otamme katsauksen alueen lähiruokaan, avotulikokkaukseen ja sesongin herkkuihin. Keräämme harjuluonnon ja reuna-alueiden villiruokaa ja valmistamme niistä osin avotulella alku-, pää- ja jälkiruokia. Huomioimme ruokien valmistamisessa erikoisruokavaliot.

Maksat ruokatarvikkeista käteismaksuna opettajalle 10 €.

Huom! Ei ruoanvalmistusta avotulella, jos alueella on voimassa metsäpalovaroitus.

Soveltuu kaiken ikäisille aikuisille, aloittajille ja aiemmin yrttiruokia valmistaneille.

Kokoontuminen la 18.9. klo 13.00-16.00, Turvekammi, Toimintaloma, Myllylähde, Myllylähteentie. Kurssimaksu 14 €. Opettajana FM, Biologi, Kokki Päivi Lehtonen.

810235E Kolme gastronomista klassikkoa, menukokonaisuus

Opit valmistamaan klassikkoruoat, Créme Ninon, Coq au vin ja Tarte Tatin, mahdollisimman autenttisesti, mutta suomalaiseen kotikeittiöön sovitettuna.

Raaka-aineet ovat edullisia ja ostettavissa paikallisista ruokakaupoista.

Opettajanasi on huippukokki, keittiömestari Pasi Kuronen, johon olet etäyhteydessä Microsoft Teams -välitteisesti, joten voit kurssi-illan kuluessa kysyä ja saada vastauksia opettajalta. Lähetämme ennen kurssi-iltaa sähköpostiisi opettajan laatiman kauppalistan, tiedot esivalmisteluista ja kurssilla tarvitsemistasi tarvikkeista.

Sopii sekä aloittajille että aiemmin ruoanlaittoa harrastaneille.

Tarvitset tietokoneen (pöytä/kannettava) tai tabletin/älypuhelimen, Internetyhteyden, -selaimen (esim. Google Crome) ja toimivan sähköpostiosoitteen. Lataa älylaitteeseesi Teams sovelluskaupasta (App Store tai Google Play) ennen kurssi-iltaa. Lähetämme sähköpostiisi ennen kurssi-iltaa osallistumiseen linkin, josta pääset mukaan kurssille. Liity kurssille viimeistään klo 16.50, niin ehdit saada yhteyden kuntoon. Osallistujan kamera ja mikrofoni on suljettuna etäyhteyden toimivuuden varmistamiseksi, ellei opettaja ohjeista toisin. Etäopetuksessa on käytössä monikamerajärjestelmä, jonka avulla kuva välittyy laitteesi näytölle opettajan selostuksen ohessa. Etäkurssia ei tallenneta.

Kokoontuminen pe 19.11.2021 klo 17.00-20.00. Kurssimaksu 20 € sisältää opetuksen, osallistuja hankkii ja kustantaa kaikki tarvittavat raaka-aineet. Opettana keittiömestari Pasi Kuronen.

810232* Kalankäsittelykurssi

Opit käsittelemään kaloja! Huippukokki Pasi Kuronen opettaa sinulle eri kalojen (lohi, hauki ja siika/kuha)  fileoinnin, kolme tapaa saada filee ruodottomaksi ja valmistamaan kaloista annokset. Opit myös kalan tähteiden hyödyntämisen.

Saat mukaasi valmistettavien ruokien reseptit.

Kurssin päätteeksi yhteisruokailu ja keittiön siistiminen.

Soveltuu peruskeittiötaidot omaaville nuorille ja aikuisille.

Kokoontuminen ke 29.9.2021 klo 17.00-20.30 kotitalousluokka (1. kerros), Säkylän koulukeskus, Rantatie 340, 27800 Säkylä. Kurssimaksu 20 € / *opintosetelihinta 10 € työttömille, maahanmuuttajille, alhaisen pohjakoulutuksen omaaville, eläkeläisille ja yli 63-vuotiaille senioreille. Kurssimaksu kattaa opetuksen, laskutamme kurssimaksun yhteydessä lisäksi raaka-ainemaksua 10 € / hlö. Opettajana keittiömestari Pasi Kuronen.

[laajanna-lopeta]

[Laajenna-otsikko]Luonto ja ympäristö[/Laajenna-otsikko]

410203* Metsästäjätutkintoon valmentava kurssi

Lakisääteisen metsästäjätutkintoon valmentavan kurssin sisältönä on:

 • metsästyslainsäädäntö,
 • lajintuntemus,
 • riistaekologia ja riistanhoito,
 • eettinen ja kestävä metsästys,
 • aseet ja patruunat metsästyksessä,
 • metsästyksen turvallisuus,
 • pyyntivälineet ja -menetelmät ja
 • saaliin käsittely.

Kirjan Metsästäjän opas voit tilata: Petteri Simula, puh. 045 209 5908, etunimi.sukunimi@dnainternet.net. Kurssin hinta ei sisällä kirjaa eikä metsästäjän tutkintoa / korttia. Tutkinto to 3.2.  klo 18.00, vastausaikaa 90 min, hinta 20 € / hlö, käteismaksuna kouluttajalle, henkilökortti mukaan. Tutkinnon uusinta 20 € / hlö, ajankohdan sovimme kurssilla. Kokeen hyväksyttävästi suorittanut on oikeutettu hankkimaan metsästyskortin.

Järjestämme kurssin yhteistyössä Säkylän – Köyliön riistanhoitoyhdistyksen kanssa.

Kokoontumiset ti 11.1.-1.2.2022 klo 18.00-21.15 luokka 142 (1. kerros), Säkylän koulukeskus, sisäänkäynti ovesta E, Rantatie 340, 27800 Säkylä. Kurssimaksu 35 €/ opintosetelihinta 20 €* työttömille, eläkettä saaville (ei ansiotuloa), 63 vuotta täyttäneille senioreille ja henkilöille, joilla ei ole perusopetuksen jälkeistä koulutusta. Opettajina Rauli Helin ja Jari Kallio.

Soveltuu metsästys- ja riistanhoitoharrastuksesta kiinnostuneille nuorille ja aikuisille.

710402E Mehiläistarhauksen perusteet – etälive

Saat perusvalmiudet oman mehiläistarhan perustamiseen ja hoitamiseen niin maaseudulla kuin kaupunkiympäristössäkin. Harrastus tuottaa paitsi herkullista ja terveellistä hunajaa, mös marja- ja hedelmäsatoja puutarhaan ja lähialueille. Tutustut mehiläispesän elämään, mehiläisen eri elämänvaiheisiin ja rooleihin yhteisössä. Lisäksi opit tarhauksessa käytettävät hoitomenetelmät ja hunajankäsittelyn pesäst5ä pöytään.

Kokoontumiset ke 2.3.-6.4.2022 klo 18.00-20.15. Toteutetaan etäopetuksena. Opettaja lähettää sähköpostiisi ohjeet etäopiskeluun ja linkin etälivetunnille. Kurssimaksu 34 €.  Opettajana mehiläistarhaaja AT, luonnonvaratuottaja Minna Karvinen.

Soveltuu nuorille ja aikuisille.

810238* Elintarvikeosaamisen perustiedot ja hygieniapassitesti

Tarvitsetko hygieniapassia työpaikalla tai tulevassa kesätyöpaikassasi? Työntekijänä tarvitset hygieniapassin, jos työskentelet elintarvikehuoneistossa, käsittelet pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita.

Käsittelemme kahden kurssi-illan aikana hygieniaosaamisen perustietojen lisäksi myös testiin liittyvien kysymysten aiheet ja siten valmentaudumme testin suorittamiseen. Kurssi sisältää myös hygieniapassitestin, jonka opettaja tarkastaa tarvittaessa heti testin jälkeen.

Ota testiin mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistuksesi, kuulakärkikynä (sininen muste) ja sisäkengät.

Toimitamme hygieniapassin ja todistuksen opiston toimistosta sen jälkeen, kun olet maksanut kurssimaksun.

Kokoontumiset ma 7.2. ja ti 8.2.2022 klo 17.30-20.30. Säkylän koulukeskus, Kotitalousluokka, sisäänkäynti ovesta K, Rantatie 340. Kurssimaksu 55 € / opintosetelihinta 36 €* maahanmuuttajille, työttömille, peruskoulunsa päättäneille (alle 25-vuotiaat) ja henkilöille, joilla ei ole perusopetuksen jälkeistä koulutusta. Kurssimaksu sisältää myös hygieniapassin ja todistuksen. Opettajana KM Auli Kukonlehto.

Soveltuu nuorille ja aikuisille.

Terveysliikunta

 • Jooga, asahi, pilates
 • Kevyttä liikuntaa ja kehonhuoltoa

Terveysliikunta lisää opiskelijan kokonaisvaltaista hyvinvointia. Liikunta ylläpitää, kehittää ja parantaa terveyttä. Ryhmässä toimiminen edistää mielen virkeyttä.

 • Terveysliikuntaan kuuluvat jooga, asahi ja pilates. Asahissa liikutaan seisten ja kurssit sopivat kaikille ikään, sukupuoleen ja kuntoon katsomatta.
 • Kevyttä liikuntaa ja kehonhuoltoa koostuu useista kuntosali-, venyttely-, tuolijumppa- ja kevyen jumpan kursseista. Kurssit on suunnattu eri-ikäisille aikuisille, myös senioreille.

Kurssit kokoontuvat pääasiassa kouluilla Säkylän kunnan liikuntatoimen ylläpitämissä liikuntasaleissa:

 • Säkylän koulukeskus, liikuntasali, sisäänkäynti ovesta F, Rantatie 340, 27800 Säkylä
 • Säkylähalli, Urheilutie 4, 27800 Säkylä
 • Huovinrinteen koulu, liikuntasali, Koulutie 5, 27910 Säkylä
 • Kepolan koulu, liikuntasali, Karjalantie 1, 27710 Köyliö

Toimipaikkoina myös:

 • Vuorenmaan Kylätalo, Vuorenmaantie 80, 27860 Säkylä
 • Lännen kylätalo Heureka, Maakunnantie 4, 28720 Säkylä

Huom! Siirsimme lukuvuoden 2021-2022 terveysliikuntaan sisältyvät kurssit pääotsikon Tanssi ja liikunta alle. Kevään painetussa opinto-oppaassamme Jooga, asahi ja pilates -aiheiset kurssit ovat sivuilla 39-40 ja Kevyttä liikuntaa ja kehonhuoltoa -aiheiset kurssit sivuilla 40-42. 

Maistiaisia kevään 2022 kursseista

830416* Asahi – terveysliikunta B

Tule harrastamaan kevyttä liikuntaa! Asahin säännöllinen harjoittaminen auttaa vahvistamaan jalkoja ja selkää, sekä rentouttamaan niska-hartiaseutua ja koko kehoa. Yksinkertaiset ja pehmeät liikkeet ovat hitaita ja venyttäviä. Teemme kaikki liikkeet seisten rauhallisen hengityksen tahdissa ilman taustamusiikkia.

Kokoontumiset pe 14.1.-22.4.2022 klo 16.45-17.45. Säkylän koulukeskus liikuntasali / peilisali, sisäänkäynti ovesta F (raput alas), Rantatie 340. Kurssimaksu 28 € / opintosetelihinta 12 €* maahanmuuttajille, työttömille, eläkettä saaville (ei ansiotuloa), 63 vuotta täyttäneille senioreille ja henkilöille, joilla ei ole perusopetuksen jälkeistä koulutusta. Opettajana liikunnanohjaaja Marja Helminen.

Soveltuu nuorille, aikuisille, aloittajille ja aiemmin Asahia harrastaneille.

Katso kurssin tarkemmat tiedot joko Opinto-opas, kevät 2022 tai ilmoittautumissivuiltamme.

830420 Hathajooga Kepola – kevät

Suositun opettajamme Karoliinan ohjaama rauhallinen ja lempeä joogatunti. Joogaharjoituksen avulla tasapainotamme kehon ja rauhoitamme mielen. Opit olemaan läsnä tässä hetkessä ja rentoutumaan. Teemme sekä staattisia että dynaamisia asanoita ja hengitysaharjoituksia, lattiatasossa tai seiseten.

Kokoontumiset ma 10.1.-11.4.2022 klo 16.40-18.10. Kepolan koulu, liikuntasali, Karjalantie 1. Kurssimaksu 56 €. Opettajana FM, joogaohjaaja Karoliina Laakso.

Soveltuu aikuisille, nuorille, aloittajille ja aiemmin jooganneille.

 

 

Tanssi ja liikunta

 • Liikunta
 • Jooga, asahi ja pilates
 • Kevyttä liikuntaa ja kehonhuoltoa
 • Kuntoliikunta
 • Tanssiliikunta
 • Tanssi- ja liikuntakurssien tavoitteena on edistää opiskelijan terveyttä, auttaa ylläpitämään ja kehittämään liikunnallista elämäntapaa, lisätä opiskelijan kokonaisvaltaista hyvinvointia ja luoda mahdollisuuksia kokea yhteisöllisyyttä ryhmässä liikkumalla.
 • Kursseja on suunnattu lapsille, nuorille ja aikuisille.
 • Terveysliikunta-otsikon alla edellisinä lukuvuosina olleet jooga, asahi ja pilates -kurssit on siirretty lukuvuodella 2021-2022 pääotsikon Tanssi ja liikunta alle. Virtuaalikirjan kohdassa Terveysliikunta on esitelty joitakin lukuvuoden 2021-2022 kursseja, kannattaa tutustua!
 • Kuntotanssi, tsumpailu ja senioritanssi antavat mahdollisuuden monipuoliseen liikunnallisen tanssin harrastamiseen ilman paria ryhmässä tanssien.
 • Monipuoliseen liikkumiseen voi osallistua myös erilaisissa jumpissa, tehotreeneissä ja ohjatuissa kuntosaliharjoitteluissa naiset, miehet ja nuoret.
 • Järjestämme normaalioloissa eri kohderyhmille useita vesiliikuntakursseja sunnuntai-iltapäivisin. Toteutamme vesiliinkunakursseja myös lukuvuoden 2021-2022 aikana, mikäli saamme uimahallivuorot Porin prikaatin Kuntotalossa sijaitsevasta uimahallista. Tiedotamme asiasta myöhemmin verkossa.

Liikunta-, kuntoliikunta- ja tanssikursseja järjestetään koko kunnan alueella sijaitsevissa sisäliikuntatiloissa, pääasiassa Säkylän kunnan liikuntatoimen ylläpitämissä liikuntasaleissa:

 • Säkylän koulukeskus, liikuntasali ja peilisali, Rantatie 340, sisäänkäynti ovesta F, 27800 Säkylä
 • Säkylähalli, liikuntasalit ja kuntosali, Urheilutie 4, 27800 Säkylä
 • Huovinrinteen koulu, liikuntasali, Koulutie 5, 27910 Säkylä
 • Karhusuon liikuntasali, Karhusuontie 295, 27820 Säkylä
 • Kepolan koulu, liikuntasali, Karjalantie 1, 27710 Köyliö
 • Lallin koulu, liikuntasali, Pyhän Henrikin tie 121, 27840 Köyliö

Lisäksi:

 • Tuiskulan seuratalo, Ilmiintie 34, 27730 Köyliö
 • Vuorenmaan Kylätalo, Huittistentie 80, 27860 Köyliö
 • Sydänmaan Kyläkeskus, Piharivi, Sydänmaantie 258, 27800 Säkylä

Katso kaikki Tanssi ja liikunta -otsikon alla olevat kurssit Opinto-opas kevät 2022 sivuilta 38-45 tai netissä.

Maistiaisia kursseista 2021-2022

830115 Keppariliikuntaa ja tanssia lapsille

Monipuolinen, vauhdikas ja liikunnan iloa korostava ryhmäliikuntatunti, jossa yhdistyvät liikunta, tanssi ja suosittu kepparihevosharrastus.

Harjoittelemme liikkuvuutta, tanssin perusteita ja monipuolisia liikkumismuotoja. Opimme toimimaan ryhmässä ja tehtäväohjeiden mukaan.

Soveltuu yli 6-vuotiaille lapsille.

Kokoontumiset to 16.9.-10.12.2021 klo 17.00-17.30 sali B, Säkylähalli, Urheilutie 4. Opettajana liikunnanohjaaja Marja Helminen.

830119 Kahvakuulatreeni

Panosta hyvään ja tehokkaaseen lihasvoimaharjoitteluun, jossa tavoitteena on vahvistaa ja muotoilla lihaksia, kasvattaa lihasmassaa, parantaa kestävyyttä, nopeutta ja koordinaatiota, aktivoida monia lihasryhmiä ja polttaa kaloreita.

Hyvä lihaskunto vaikuttaa kokonaisvaltaisesti hyvinvointiisi ja ehkäisee niska-, hartia ja olkapääkipuja.

Liikkeet ja niiden toistot teet oman kuntosi mukaan.

Soveltuu aloittajille, nuorille, aikuisille ja aiemmin kahvakuulaa harrastaneille.

Kokoontumiset ma 13.9.-29.11.2021 klo 17.05-17.50 Karhusuon liikuntasali, Karhusuontie 295, 27820 Säkylä. Kurssimaksu 25 €. Opettajana liikunnanohjaaja Marja Helminen.

830822* Lavatanssikurssi

Nyt tanssimaan! Tavoitteena on kehittää omaa perustanssitaitoa. Aloitamme suomalaisista perustansseista, joita ovat valssi, foksi ja tango. Lisäksi osallistujien kanssa sovittava tanssi/-t. Etenemme rauhallisesti, ja jokainen oppii tanssimaan tavoitellut asiat. Oppimisen takaamiseksi harjoitteita toistetaan riittävän paljon. Tanssi oman parin kanssa.

Kokoontumiset ma 10.1.-11.4.2022 klo 13.00-14.30. Karhusuon liikuntasali (katutaso), Karhusuontie 295. Kurssimaksu 30 € / opintosetelihinta 20 €* eläkettä saaville (ei ansiotuloa) ja 63 vuotta täyttäneille senioreille. Opettajana liikunnanohjaaja Marja Helminen.

Soveltuu omaksi ilokseen tanssiville aikuisille, aloittajille ja aiemmin tanssia harrastaneille.

830536 Kuntosalilta hyvinvointia

Kohotat lihaskuntoasi ja lisäät hyvinvointiasi käyttämällä kuntosalilaitteita ja käsipainoja omassa tahdissa kuntosi mukaan.

Sisältää kuntosalilaitteiden käyttöopastuksen, alkulämmittelyn, liikkeiden ohjauksen ja harjoittelun päätteeksi loppuvenyttelyn.

Liikkeet ja niiden toistot teet kuntosi mukaan.

Kokoontumiset ma 10.1.-11.4.2022 klo 11.30-12.15. Kuntosali, Säkylähalli, Urheilutie 4, 27800 Säkylä. Kurssimaksu 24 €. Opettajana liikunnanohjaaja Marja Helminen.

Sovletuu naisille ja miehille, aloittajille ja aiemmin kuntosalilla harjoitelleille.

830818 Kuntotanssia kevyesti

Keskiviikkoillan 45 minuutin kuntotanssitunti on monipuolinen ja hauska tanssillinen ryhmäliikuntatunti, jossa tanssiaskeleet ja koreografiat ovat niin helppoja, että mukaan pääsee aloittavakin tanssija.

Kunnon kohottaminen käy lattareiden ja perinteisten lavatanssiaskelten viemänä kuin huomaamatta.

Vaihtuva musiikki tahdittaa menoa.

Oman valintasi mukaan hypyillä tai ilman.

Kokoontumiset ke 12.1.-20.4.2022 (ei 16.2.2022). Peilisali (alakerta), Säkylän koulukeskus, sisäänkäynti ovesta F, Rantatie 340, 27800 Säkylä. Kurssimaksu 26 €. Opettajana liikunnanohjaaja Marja Helminen.

Soveltuu aloittajille, nuorille ja aikuisille. Tanssit ilman paria, joten voit tulla yksinkin mukaan.

830616* Kuntoliikuntaa miehille – Säkylähalli

Torstai-illan kuntoliikuntatunnilla kohotat kuntoasi tehokkaasti.

Sisältää monipuolista lihaskuntoa, koordinaatiota ja liikkuvuutta kehittävää liikuntaa hengitys- ja verenkiertoelimistöä unohtamatta. Paljon toiminnallisia liikkeitä, jotka aktivoivat pinnallisten lihasten lisäksi myös tärkeitä asentoa, ryhtiä ja tasapainoa ylläpitäviä syviä lihaksia, ja joita teet oman kuntosi mukaan. Alussa lämmittely ja lopussa venytykset.

Ohjelma vaihtuu viikoittain. Käytämme erilaisia jumppavälineitä, joilla saamme vaihtelua liikkeisiin.

Tarvitset sisäliikuntavaatteet ja -jalkineet, hikipyyhkeen, oman jumppa-alustan, juomapullon ja opettajan antamien ohjeiden mukaisia liikuntavälineitä (esim. kahvakuula)

Kokoontumiset to 13.1.-21.4.2022 (ei 17.2.2022). Sali A (katutaso), Säkylähalli, Urheilutie 4, 27800 Säkylä. Kurssimaksu 35 € / opintosetelihinta 15 €* maahanmuuttajille, työttömille, eläkettä saaville (ei ansiotuloa), 63 vuotta täyttäneille senioreille ja henkilöille, joilla ei ole perusopetuksen jälkeistä koulutusta.  Opettajana kuntoliikunnan ohjaaja Anelma Iso-Tryykäri.

Ajankohtaista

Opinto-opas kevät 2022 ja kursseille ilmoittautuminen

 • Säkylän kansalaisopiston Opinto-opas kevät 2022 on jaettu Postin välityksellä kaikkiin säkyläläisiin koteihin to 9.12.2021.
 • Opas sisältää kevätkauden 10.1.-24.4.2022 kurssit, huomioi koronatilanteesta aiheutuvat alkamis- ja päättymispäivien muutokset. Muutokset näet verkossa opiston ilmoittautumissivustolla.
 • Julkaisimme kurssit ilmoittautumissivustollamme verkossa pe 10.12.2022. Julkaisemme verkossa lisää kursseja kevätlukukauden edetessä: www.opistopalvelut.fi/sakylankansalaisopisto
 • Ilmoittautuminen kevään kursseille on meneillään ja jatkuu koko kevätkauden loppuun kurssikohtaisten tietojen mukaan. Huomioi, että järjestämme myös kesäkursseja.
 • Voit ilmoittautua verkossa aina kun sinun aikatauluusi sopii.
 • Ilmoittautuminen puhelimitse arkipäivisin klo 8.30-15.30, puh. 044 732 8101.
 • Ilmoittautuessasi tarvitset henkilötunnuksen, puhelinnumeron ja osoitteen, joiden lisäksi kysymme koulutustaustan ja pääasiallisen toiminnan.
 • Ennen ilmoittautumista suosittelemme tutustumaan kurssin maksu- ja perumisehtoihin.
 • Julkaisemme kurssien päivitetyt tiedot ilmoittautumissivuillamme verkossa.
 • Kurssit ovat kaikille avoimia riippumatta osallistujan koulutustaustasta tai asuinkunnasta.
 • Olet tervetullut kursseillemme!

Korona – Covid-19

Säkylän kansalaisopiston lähimuotoinen aikuisten ryhmäopetus on keskeytetty 30.1.2022 saakka. Kurssien aiemmin ilmoitettuja alkamis- ja päättymispäiviä on muutettu ja ne päivitetään viimeistään 17.1.2022. Kursseille voi koronatilanteesta huolimatta ilmoittautua normaalisti, joko verkossa tai puhelimise, puh. 044 732 8101.

Toimintaohjeet Säkylän sivistystoimessa

 • Satakunnan ATTR:n kokonaisarvion perusteella Satakunta on epidemiologisesti leviämisalue. Satakunnassa on voimassa laaja maskisuositus, joka koskee sekä rokottamattomia että rokotettuja. Säkylän kunta työnajantajana edellyttää kasvomaskin käyttöä työpaikalla. Vapaa sivistystyö: Maskin käyttö koskee kansalaisopiston henkilökuntaa ja laaja maskisuositus kansalaisopiston opiskelijoita. Säkylän kansalaisopiston aikuisten ryhmämuotoinen lähiopetus on keskeytetty 31.1.2022 saakka. Lasten ryhmäopetus ja aikuisten ja lasten musiikin yksilöopetus on keskeytetty 15.1.2022 saakka. Lasten lähimuotoinen ryhmäopetus aloitetaan viikolla 3, aikuisten ja lasten soiton yksilöopetus aloitetaan viikolla 3, yksinlaulukurssit toteutetaan etäopetuksena.  Etäopetuksena toteutetaan ne kurssit, jotka on ilmoitettu etä- tai verkko-opetukseksi ja ne kurssit, joiden kurssin esittelytekstissä on tiedotettu vallitsevan koronatilanteen vuoksi etäopetukseen siirtymisestä.
 • Opiston toiminnassa tulee huomioida Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä opetus- että kulttuuriministeriön ohjeet hygieniasuosituksista ja turvaväliestä,  Vallitsevan tilanteen vuoksi noudatamme Satakunnan alueellisen tartuntatautityöryhmän (ATTR)  suosituksia, Satakunnan omia suosituksia ja Satasairaalan ohjeita. Ajantasaiset Satakuntaa koskevat suositukset löytyvät osoitteesta: https://www.satasairaala.fi/koronavirus-covid-19/epidemian-torjunta-ja-voimassa-olevat-alueelliset-suositukset

Noudata näitä perusohjeita:

1. Pese kädet huolellisesti saippualla heti kurssille tullessasi.  Jos saippuapesumahdollisuutta ei ole, käsittele kätesi huolellisesi desinfiointiaineella. Ota mukaan myös oma desinfiointiaine ja käytä sitä.

2. Huolehdi henkilökohtaisesta turvavälistä.

3. Käytä maskia.

3. Huolehdi yskimishygieniastasi. Älä yski kämmeniisi, yskiessäsi laita suun eteen kertakäyttöinen nenäliina ja heitä se heti käytön jälkeen sekajätteeseen ja pese kätesi huolellisesti. Jos sinulla ei ole kertakäyttöistä nenäliinaa, yksi kyynärtaipeeseen ja pese kätesi huolellisesti.

4. Älä tule kurssille kipeänä tai vähänkään oireisena.

[lopeta-otsikko]

Kevään 2022 ja lukuvuoden 2022-2023 kurssitoiveet

Otamme mielellämme vastaan kurssi- ja luentotoiveita kevätkaudelle 2022.

 • Lähetä toiveesi osoitteella paivi.aberg@sakyla.fi tai kansalaisopisto@sakyla.fi.
 • Voit myös soittaa: apulaisrehtori Päivi Åberg, puh. 044 517 1023.
 • Kiitän toiveista etukäteen!

Otamme vastaan 26.1.2022 alkaen kurssi- ja luentotoiveita lukuvuodelle 2022-2023!

[lopeta-otsikko]

Taidetohinat 2022 -näyttely 5.4.-27.4.2022

Taidetohinat 2022 -näyttely huhtikuussa Säkylän kirjaston galleriassa, Sivarinkuja 6, 27800 Säkylä. Lasten monipuoliset taideteokset valloittavat näyttelytilan. Näyttelyn rakentavat Lasten kuvataidetohinoissa opettavat taiteilijat/opettajat Aki Suutari ja Raija Ääri. Näyttely on avoinna ma-ke 12-19 ja to-pe 10-15. Tervetuloa taiteen maailmaan!

[lopeta-otsikko]

Marraskuun maistiaisia -mininäyttely

Posliininmaalauksen Kesäkurssi 2021 – Maalaa ja kuvioi posliinia kokoontui touko-kesäkuussa Taitotalossa. Kurssin töitä oli esillä Marraskuun maistiaisia -mininäyttelyssä 5.8.-25.8. Säkylän pääkirjaston lukusalissa (2. kerros). Näyttelytöistä julkaistiin kuvia Facebookissa ja Instagramissa.

Posliininmaalauskurssi toteutettiin myös kesinä 2019 ja 2020. Alla kuvia vuoden 2019 kesäkurssilta:

[lopeta-otsikko]