0

Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatuspalvelut

Säkylässä on kolme päiväkotia, kaksi ryhmäperhepäiväkotia sekä omassa kodissaan työskenteleviä perhepäivähoitajia. Esikouluryhmiä on viisi päiväkotien ja koulujen yhteydessä.

Paina kartasta löytyviä kuvakkeita saadaksesi lisätietoa kohteesta.

Onnimannin päiväkoti

Päiväkodin tilat on suunniteltu kolmelle 14-lapsiselle ryhmälle. Kaudella 2022-2023 ryhmät ovat: 3–4 -vuotiaat Puput, 5-vuotiaiden kaksivuotinen kokeiluesikouluryhmä Kurret ja 6-vuotiaiden esikouluryhmä Nallet.  Nallet-ryhmä on pienennetty päiväkotiryhmä ja sinne sijoitetaan myös erityistä tukea tarvitsevia lapsia.

Päiväkoti on avoinna klo 6.30–17.00. Esiopetuksen toiminta-aika on klo 8.30–12.30.

Onnimannin motto: ”Tule sellaisena kuin olet – olemme täällä sinua varten!”

Yhteystiedot ja ryhmät

Osoite
Karhusuontie 295 B, 27820 Säkylä
044 732 8119

Päiväkodin johtaja
Eevi Jokinen, puh. 0400 338 361
etunimi.sukunimi@sakyla.fi

Puput (3–4 -vuotiaat)
040 033 8382

Kurret (5-vuotiaat)
044 732 8119

Nallet (6-vuotiaat)
044 303 3921

Keittiö
044 732 8212

 

Lisätietoa

Päiväkoti Onnimanni sijaitsee Iso-Vimmassa, Kar­husuon koulun entisissä tiloissa. Päiväkodin kanssa samassa pihapiirissä toimii Länsi-Säkylän toiminta­keskus. Päiväkodin piha, lähiympäristön metsät ja liikuntasali tarjoavat mahdollisuuden moni­puoliseen liikkumiseen.

Päiväkoti Onnimannissa tuetaan ja täydennetään koti­kasvatusta ja ohjataan lapsia yhteistoimintaan ja sosi­aalisuuteen. Toiminnan perustana on avoin yhteistyö vanhempien kanssa.

Päiväkodissa on päivittäin monipuolista ja ohjattua koko- ja pienryhmätoimintaa. Lapsilla on myös mah­dollisuus leikkiin, liikuntaan ja kaverisuhteiden vaalimi­seen.

Onnimannissa toimii vanhempainyhdistys Onneli ry. Sen tavoitteena on mm. tukea päiväkotia ja koteja lasten kasvatustyössä sekä edistää lasten vanhem­pien ja päiväkodin henkilökunnan välistä yhteistyötä.

Katso myös

Keskustan päiväkoti

Keskustan päiväkodin Tuulimyllyntien yksikössä toimii kaksi kokopäiväryhmää: 5-vuotiaiden kaksivuotinen kokeiluesikouluryhmä Mansikat ja 6-vuotiaiden esikouluryhmä Mustikat. Pastorintien yksikössä toimii kokopäiväryhmä Leppis, joka on tarkoitettu alle 6-vuotiaille lapsille ja vuorohoitoryhmä Kastehelmi alle kouluikäisille vuorohoitoa tarvitseville lapsille.

Kokopäiväryhmät ovat avoinna klo 6.30-17.00, esiopetusta annetaan klo 8.30-12.30. Vuorohoitoryhmä on avoinna vanhempien työvuorojen mukaan.

Yhteystiedot ja ryhmät

Osoite
Tuulimyllyntie 18 ja Pastorintie 3, 27800 Säkylä

Päiväkodin johtaja
Annukka Anttila, 0400 330 186
etunimi.sukunimi@sakyla.fi

Mustikat (eskarit)
044 303 3922

Mansikat (3-5-vuotiaat)
044 732 8105

Leppis (alle 6-vuotiaat)
0400 338 261

Kastehelmi (vuorohoito)
044 558 9105

Tuulimyllyntien keittiö
044 517 1018

Pastorintien keittiö
044 517 0009

Lisätietoa

Päiväkotimme Tuulimyllyntiellä on perustettu syksyllä 1977. Pastorintie liittyi taloomme vuonna 2015, kun keskustan alueen ryhmäperhepäivähoito muuttui osaksi päiväkotiamme.

Päiväkotimme sijaitsee aivan Säkylän keskustassa, mikä mahdollistaa monenlaisen toiminnan: kirjasto, Katinhännän luistelukenttä, läheisen pururadan hiintolatu, Pyhäjärvi, Pihlavan laavu, Katismaan saari, tori ja kaupat tulevat tutuiksi Keskustan päiväkodin lapsille.

Päiväkodissamme lapsen päiviin sisältyy sopivassa suhteessa leikkiä, satuja, loruja, tarinoita, käden työtä, musiikkia, liikuntaa, käytännön asioiden opettelua ja retkiä.

Me täällä päiväkodissa pyrimme tekemään lapsesi päivästä mahdollisimman mieluisan. On siis tärkeää keskustella yhteisistä kasvatusasioista. Yhdessä saamme tehtyä lapsesi päiväkoti- ja eskaripäivästä kivan päivän!

Katso myös

Huovinrinteen päiväkoti

Huovinrinteen päiväkodissa toimii kaksi kokopäiväryhmää. Päiväkodin tiloissa toimivat 2-4 -vuotiaat sekä erillisissä tiloissa yhdistettynä kaksivuotinen kokeiluesikouluryhmä ja esikouluryhmä 5-6 -vuotiaille.

Päiväkoti on auki arkisin klo 6.30–17.00 (tarvittaessa klo 6-18). Esiopetusaika on klo 9-13.

Yhteystiedot ja ryhmät

Osoite
Opintie 10, 27800 Säkylä

Päiväkodin johtaja
Eevi Jokinen, 0400 338 361
etunimi.sukunimi@sakyla.fi

Leppäkertut (2-4 -vuotiaat)
044 732 8135

Eskari-viskarit (5-6 -vuotiaat)
044 732 8183

Lisätietoa

Huovinrinteen päiväkoti on Säkylän ensimmäinen päiväkoti. Sen perustivat Lasten Tuki ry:n puuhaihmiset varuskunta-alueelle helmikuussa 1975. 1.10.1975 päiväkoti muuttui osaksi kunnallista päivähoitoa.

Varuskunta-alueella päiväkoti toimi helmikuuhun 2004 asti. 1.3.2004 toiminta siirtyi Huovinrinteen koulun yhteyteen rakennettuun uuteen päiväkotisiipeen. Lapsimäärän kasvaessa v. 2015 eskariryhmä siirtyi pihan toiselle puolelle remontoituihin omiin tiloihin. Samassa pihapiirissä toimivat päiväkoti, eskari, alakoulu ja iltapäiväkerho.

Yhteinen piha ja koulun jumppasali tarjoavat mahdollisuudet monipuoliseen liikkumiseen ja toimintaan. Läheinen Pikkuharjun metsä ja Huovinlammen ympäristö ovat luonnontutkimisen ja leikkimisen aarreaittoja.

Toimintamme on lapsen kasvua ja kehitystä tukevaa ryhmä- ja pienryhmätoimintaa. Painotamme erityisesti leikkiä, liikuntaa, luontoa ja luonnon kunnioittamista sekä tutkimista. Tärkeätä meille ovat myös hyvät tavat.

Katso myös

Kepolan ryhmäperhepäiväkoti

Kepolan ryhmäperhepäiväkoti (ryhmis) sijaitsee Kepolan keskustassa.

Ryhmiksessä on 12 kokopäiväistä hoitopaikka, työntekijöitä on kolme. Kaikki ryhmäperhepäivähoitajat ovat varhaiskasvatuksen ammattilaisia.

Ryhmiksessä on hoidossa pääsääntöisesti 3–6 -vuotiaita lapsia. Se on avoinna vanhempien työvuorojen mukaan (n. klo 6.30–16.30).

Ryhmiksen toiminnassa tärkeänä asiana pidetään lapsen kielen kehityksen tukemista.

Yhteystiedot

Osoite
Kuokkamaantie 7, 27710 Köyliö
044 336 6873

Päiväkodin johtaja
Eevi Jokinen, puh. 0400 330 361
etunimi.sukunimi@sakyla.fi

Lisätietoa

Kepolan kylässä, Kuokkamaantiellä, meillä on ryhmis siellä.
Talomme täynnä on pieniä lapsia, naapuriasunnoissa harmaita hapsia.

Ryhmissä täällä me touhuta saamme, opitut asiat toisille jaamme.
KILI- ja Nalle- sekä Leikkikerho – yhdessä on maalattu ikioma verho!

Päivittäin tarjotaan ruokaa kyllä, päivittäin käydään myös happihyppelyllä.
Lepoa välillä ja rauhoittumista, levon jälkeen päivitetään tekemisen lista.

Iloinen leikki on tärkeintä meillä, taidot on tarpeen elämän teillä.
Tärkeää myöskin on sanojen taika, niille on varattu melkoinen aika.

Kynille annetaan usein kesytystä, jaloille paljon reipasta hypytystä.
Teatteri suo keinon luovuuteen, musiikilla tutustumme rytmitykseen.

Mieluista puuhaa on leivonta täällä, silloin ovat kaikki iloisella päällä.
Vauhtivarvaspullasta kun rusinan saa, se kaikkia lapsia juoksuttaa.

Talossamme asuu Riemu ja Ilo, nauru saa pelastaa, jos huono on olo.
Talossa sattuu ja tapahtuu, vierailijat vitseistä ilahtuu.

Yhteistyökumppanit ovat monenmoiset: eskari, kerho sekä hoitajat toiset.
Kirjaston hoitaja apuansa antaa, KVEO kassissansa vinkkejä kantaa.

Laulellen, lorutellen, kirjoja lueskellen kuluvat mukavat päivät.
Numerot, kirjaimet, elämäntaidot ehkäpä mieleen jäivät!

Ryhmiksen toimintaa

Syyskuu

KIELTEN RIKAS MAAILMA

Syksyaiheiset runot ja laulut, tutustumista syksyn sanastoon ja luontoon kertoen mitä nähdään ja miten luonto on muuttunut. Tutustumista erilaisiin kasviksiin, hedelmiin ja vihanneksiin. Syyskuun aiheisiin liittyvät kirjat ja sadut.

ILMAISUN MONET MUODOT

Laululaukusta syksyn laululeikkejä. Tutustumista muistipelin tavoin kasviksiin, hedelmiin ja vihanneksiin. Tutustumista liikenteeseen ja liikennemerkkeihin leikkien.

Askartelimme omat heijastimet ja pöllöt uuteen ryhmikseen.

Metsäretket ja peikkotehtävät. Metsäolympialaiset – motoristen taitojen harjoittelua, kävyn heittoa, juoksua ja hyppimistä.
Majojen rakentamista.

MINÄ JA MEIDÄN YHTEISÖMME

Liikenteeseen ja liikennemerkkeihin tutustumista. Metsäretkillä tutustuttiin syksyiseen metsään ja sen antimiin.

TUTKIN JA TOIMIN YMPÄRISTÖSSÄNI

Omasta lähiympäristöstä tutkittiin syksyisiä tapahtumia kuten muuttolintuja, elonkorjuuta, peltotöitä, luontoa. Turvaliivit otetiin käyttöön.

KASVAN LIIKUN JA KEHITYN

Kasvisten maistelua. Metsäretkiä joka viikko. Liikuntataitojen kartoittamista. Liikenneturvallisuus – miten liikutaan liikenteessä ja mitä pitää huomioida?

Katso myös

Kankaanpään ryhmäperhepäiväkoti

Kankaanpään ryhmäperhepäiväkoti (ryhmis) sijaitsee Kankaanpään kylän keskustassa kunnan omistaman rivitalon päätyhuoneistossa.

Ryhmiksessä on 12 kokopäiväistä hoitopaikkaa, ryhmäperhepäivähoitajia on kolme. Kaikki työntekijät ovat varhaiskasvatuksen ammattilaisia.

Ryhmiksessä on hoidossa pääsääntöisesti 3–6 -vuotiaita lapsia. Se on avoinna vanhempien työvuorojen mukaan (n. klo 6.30–16.30).

Ryhmiksen toiminnassa tärkeänä asiana pidetään luonto- ja ympäristökasvatusta.

Yhteystiedot

Osoite
Pyhän Henrikintie 6 A, 27840 Köyliö
044 336 6872

Päiväkodin johtaja
Annukka Anttila, puh. 0400 30 186
etunimi.sukunimi@sakyla.fi

Lisätietoa

Metsä on kävelymatkan päässä ryhmiksestä ja siellä käymme lähes päivittäin. Metsässä leikimme, liikumme, tutkimme ja ihmettelemme luonnon monimuotoisuutta kaikkina vuodenaikoina, lähes säällä kuin säällä. Metsässä – luonnon esteradoilla – kiipeilemme, tasapainoilemme, ryömimme ja hypimme. Metsässä opimme myös terveitä elämäntapoja sekä myönteistä asennetta luontoa ja liikuntaa kohtaan.

Rantaankin kävelemme usein. Tunnemme jo monta vesilintua, myös kalastus on tullut meille tutuksi.

Ryhmiksen pihassa on kaksi pientä kasvimaata, toisessa kasvatamme mansikoita ja toisessa yrttejä.

Ryhmiksessä vaalimme kestävän elämäntavan arvoja.

Ryhmiksen toimintaa

Helmikuu

KIELTEN RIKAS MAAILMA

Jokaiselle viikonpäivälle on oma lorunsa, joka lorutellaan aina aamupiirissä. Lisäksi joka aamu jumpataan viikonpäiväjumppa. Helmikuun viikon lauluina oli Ruuneperi, Ti-ti nallen 112-laulu, Lumiukko, On meillä talvi taas sekä Rakennetaan Sampoa.

KASVAN, LIIKUN, KEHITYN

”Kalakan Harri” teki meille moottorikelkalla oman pulkkamäen meijerin rinteeseen sekä latupohjat vanhojen kala-altaiden alueelle. Kahden viikon ajan hiihdimme ja keräsimme kierrospisteitä hiihtokalenteriin. Ahkerimmat hiihtivät kolmekin kierrosta päivän aikana ja nuorin ”kerttuniskanen” oli vasta 2-vuotias! Luistelemassa käytiin parina päivänä Lallin koulun kaukalossa. Harjoiteltiin liukumista ja tasapainon löytymistä. Pulkalla ja liukurilla on laskettu lähes päivittäin niin omassa mäessä kuin Karjasannan pulkkamäessäkin. Leikittiin Mollin ja Sisun lailla ”seuraa etsivää”, jossa mm. hiivittiin hiljaa, kipitettiin nopeasti, ryömittiin, jne. Jokainen sai vuorollaan olla johtaja etsivä. Vanhan kyläkaupan pihalla olevassa valtavassa lumikasassa kiipeiltiin ja kisailtiin kartioiden kuljettamista joukkueina, pareittain ja yksilöinä.

TUTKIN JA TOIMIN YMPÄRISTÖSSÄNI

Jäädytettiin timantteja maitopurkeissa ja erilaisissa muoteissa. Sekoitettiin niihin värejä ja jännitettiin niiden valmistumista. Jäitä laskettiin ja niillä opeteltiin värejä, niitä käytettiin rahoina kauppaleikeissä ja timantteina ja aarteina sekä koristeina linnoissa. Lunta ja jäätä vastavuoroisesti myös sulatettiin tuomalla niitä sisälle. Niistä sulanutta vettä tarkasteltiin lasin läpi ja tutkittiin luupeilla. Valkoinen lumi ja kirkas jää kätkivätkin itseensä melkoisia yllätyksiä. Lumessa nähtiin myös eri eläinten jälkiä, joita ollaan tutkittu. Järven jäällä nähtiin mm. saukon tekemiä mahaliukuja ja ryhmiksen terassilla lumikon (tai kärpän) pikkutassujen jälkiä. 112-päivänä opettelimme hätänumeron muistamista ja hätäkeskukseen soittamista. Pohdimme, mitä vaaranpaikkoja kotona ja ryhmiksessä voi olla ja miten niiltä voisi välttyä.

ILMAISUN MONET MUODOT

Viikon laulu-hetkissä soitettiin rytmi- sekä kehonsoittimilla sekä tanssittiin ja laululeikittiin. Laulupiirtämisessä piirrettiin sekä taikakynällä (oma sormi) että siveltimillä (ilman väriä) niin paperiin, ilmaan kuin kaverin selkäänkin. Luisteltiin villasukilla lattialla ja piirrettiin rytmin mukaisesti luistelukoukeroita paperiin, joita kaveri koitti matkia. Kaveripiirroksessa piirrettiin kaverin ääriviivat paperiin kynällä sekä loppurentoutuksena taikasiveltimellä. Askarreltiin luistelijoita, maalattiin kuulamaalaustekniikalla, muovailtiin omituisia olentoja, leivottiin Runebergin torttuja sekä piirrettiin omat kuvat ja asioita joista pidän ja joista en välitä. Ryhmätyönä valmistimme oman Sammon. Jokainen sai keksiä, mitä Sampo valmistaa. Napeista tulee mm. äiti, suklaata, karkkia, hunajaa, sokeria, nalleja, pupuja ja kissoja sekä Frozen ohjelmia. Leikimme myös Louhen aarretta. Keksittiin myös omia supervoimia ja toteutettiin niitä. Esim. kun jonkun supervoima oli lentäminen, autettiin yhdessä kaveri ilmaan lentämään kannattelemalla häntä ilmassa.

MINÄ JA MEIDÄN YHTEISÖMME

Mollin ja Sisun avulla tulkittiin ilmeitä. Miltä näyttää, kun on pelokas, jännittynyt, hämmästynyt tai iloinen. Tarkkailtiin ilmeitä mm. peilin avulla sekä otettiin eri ilmeistä valokuvia. Pohdittiin yhdessä jännittämistä. Missä ja miltä se tuntuu ja mikä siihen auttaa. Mietittiin, mitä tarkoittaa, kun joku vierastaa jotakin ja miten kohdata uusia kavereita. Pohdittiin myös vahingossa toisen satuttamista ja toiseen törmäämistä. Miltä se tuntuu molemmista osapuolista? Huomattiin, että olemme keskenämme erilaisia ja pidämme erilaisista asioista ja silti mahdutaan kaikki samaan ryhmään ja osataan leikkiä kaikkien kanssa. Kilttien tekojen päivänä jokaisella lapsella oli oma salainen tehtävä. Tehtävinä oli mm. kehu kaveria jostakin asiasta missä hän on hyvä, päästä joku edellesi jonossa, piirrä jotain kivaa kaverille, kehu valitsemasi kaverin vaatteita tai hiuksia, kannusta toista lasta onnistumaan jossain mitä hän tekee, halaa valitsemaasi ihmistä ja hymyile ainakin kolmelle ihmiselle. Harjoittelimme myös Mollin ja Sisun erilaisia tapoja tervehtiä ja huomioida kaveria. Ystävänpäivänä muistimme kavereita, herkuttelimme ja discoilimme. Osallistuimme ”Ulkona kuin lumiukko” –kampanjaan ja merkkasimme rakentamiamme lumiukkoja Suomen ladun lumiukkolaskuriin. Teimme niitä mm. meijerin pihaan kaikkien kyläläisten ihasteltaviksi. Järvelle hiihtoladun ja kävelyreittien viereen teimme sydämiä ohikulkijoiden iloksi.

Katso myös

Perhepäivähoito

Perhepäivähoitajat varhaiskasvatuksen ammattilaisina tarjoavat lapsille turvallista ja kodinomaista varhaiskasvatusta omassa kodissaan pienessä ryhmässä. Perhepäivähoitajalla voi olla samanaikaisesti hoidossa enintään neljä alle kouluikäistä lasta, esikoululainen voi olla ryhmässä viidentenä.

Keskeisenä voimavarana perhepäivähoidossa ovat ammattitaitoiset, pysyvät ja turvalliset hoitajat. Lähes kaikki perhepäivähoitajat ovat suorittaneet perhepäivähoitajan ammattitutkinnon tai muun hoito- ja kasvatusalan tutkinnon.

Hoitajat työskentelevät itsenäisesti ja vastaavat oman ryhmänsä toiminnasta. Hoitajien toimintaa ohjaavat varhaiskasvatussuunnitelma sekä lasten yksilölliset varhaiskasvatussuunnitelmat, jotka laaditaan yhdessä huoltajien kanssa.

Yhteystiedot

Varhaiskasvatuspäällikkö Melina Salonen,
puh. 050 408 6234, etunimi.sukunimi@sakyla.fi

Perhepäivähoitajat Säkylässä

Säkylän kunnan perhepäivähoitajat sijoittuvat eri puolille kuntaa seuraavasti:

Isosäkylä

 • 1 perhepäivähoitajaa

Kankaanpää

 • 3 perhepäivähoitajaa

Karhusuo

 • 1 perhepäivähoitaja

Kepola

 • 5 perhepäivähoitajaa

Ristola

 • 1 perhepäivähoitaja

Vuorenmaa

 • 1 perhepäivähoitaja

Vähäsäkylä

 • 1 perhepäivähoitaja

Kepolan tiimin toimintaa

Toimintasuunnitelma kevätkausi 2021 (koronasta johtuen yhteisesti sovittua toimintaa tiimiläisten omissa ryhmissä)

 Tammikuu

 • talvisia askarteluja, jäätaidetta
 • lumileikkejä
 • talvisia lauluja, runoja, satuja
 • ”kestoaiheet”: käytöstavat ja pöytätavat

Helmikuu

 • talviset askartelut jatkuvat
 • vk 6 = lempiruokaviikko
 • UlkonaKuinLumiukko 17.2. – 14.3.
  – rakennetaan lumiukkoja, Suomen Ladun sivulle voi merkitä omat lumiukot
 • 16.2. laskiaistiistai
  – pulkkailua ja kelkkailua

Maaliskuu

 • keväthavaintoja
 • pääsiäisaskarteluja

Huhtikuu

 • keväthavainnot jatkuvat
 • kevätkylvöt alkavat

Toukokuu

 • vappu
  – piknik omalla pihalla
 • äitienpäivä
  – askartelut
 • 12.5. Suomen lasten metsäretkipäivä – mennään metsään!

Kankaanpään tiimin toimintaa

Koronasta johtuen Kankaanpään tiimin lapsille ei voida järjestää mitään yhteistä toimintaa.

Kepolan esikoulu

Yhteystiedot

Osoite
Karjalantie 1, 27710 Köyliö

Rehtori
Hanneli Mäkelä, 044 771 4251
etunimi.sukunimi@sakyla.fi

Esiopettaja
Johanna Patoranta, 044 336 6983
etunimi.sukunimi@sakyla.fi

Katso myös

Lallin esikoulu

Lallin esikoulu sijaitsee Kankaanpään kylässä, historiallisen Köyliönjärven välittömässä läheisyydessä. Esikoulu toimii Lallin koulun yhteydessä, jossa on aistittavissa vielä perinteisen kyläkoulun henki. Esikoulun ja koulun alueella sijaitsee erinomaiset liikuntamahdollisuudet yleisurheilukentästä lähtien.

Esikoulu tekee tiivistä yhteistyötä koulun kanssa, erilaiset teemapäivät mukaan lukien. Näin lapsen siirtymiskynnystä esikoulusta kouluun saadaan madallettua huomattavasti.

Motto: Yhdessä tehdään, ikäluokasta riippumatta

Yhteystiedot

Osoite
Pyhän Henrikintie 121, 27840 Köyliö

Rehtori
Juha Jalava, 044 438 6722
etunimi.sukunimi@sakyla.fi

Esiopettaja
Tuire Tuomainen, 044 378 6647
etunimi.sukunimi@sakyla.fi

Katso myös

Varhaiskasvatukseen hakeminen

Oikeus varhaiskasvatukseen alkaa vanhempainrahakauden päätyttyä ja jatkuu siihen asti kun­nes lapsi siirtyy perusopetukseen. Varhaiskasvatukseen hakemisesta ja eri vaihtoehdoista voi keskustella päiväkodin joh­tajien kanssa.

Varhaiskasvatuspaikkaa voi hakea ympäri vuoden – pääsääntöisesti neljä (4) kuukautta ennen kuin lapsi tarvitsee hoitopaikan. Haku tapahtuu Säkylän varhaiskasvatuksen eAsioinnin kautta.

Tiedustelut: hallintopalvelusihteeri Sini Rekola, puh. 044 732 8101,
etunimi.sukunimi@sakyla.fi

”Kun on oikein pieni voi lentää linnun untuvalla,
nukkua orvokinlehden alla,
kun on oikein pieni.
Kun on oikein pieni voi istua lumihiutaleille,
liitää maailman tuulien teille,
kun on oikein pieni.
Kun on oikein pieni voi keinua heinässä heiluvassa,
levätä kukassa tuoksuvassa,
kun on oikein pieni.”

Säkylän kunnan varhaiskasvatussuunnitelma

Valtakunnallisissa varhaiskasvatuksen perusteissa määrätään varhaiskasvatuksen toteuttamisen keskeisistä tavoitteista ja sisällöistä, varhaiskasvatuksen järjestäjän ja lasten huoltajien välisestä yhteistyöstä, monialisesta yhteistyöstä sekä lapsen varhaiskasvatussuunnitelman sisällöstä. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet on varhaiskasvatuksen järjestäjiä oikeudellisesti velvoittava määräys.

Säkylässä koko varhaiskasvatuksen henkilöstöllä on ollut mahdollisuus osallistua paikallisen suunnitelman laatimiseen sähköisellä alustalla. Kuntakohtaisen suunnitelman laatimisessa on kiinnitetty erityistä huomiota suunnitelman konkreettisuuteen ja selkeyteen sekä helppokäyttöisyyteen.

Tutustu tästä


ja sen liitteenä olevaan

Kasvun ja oppimisen tuki varhaiskasvatuksessa

Paina kämmenissä saadaksesi lisätietoa tukipalvelusta.

Kiertävä varhaiskasvatuksen erityisopettaja (KVEO)

Lapsen tuen tarvetta koskevista asioista vastaa varhaiskasvatushenkilöstön lisäksi myös kiertävä varhaiskasvatuksen erityisopettaja, KVEO. KVEO on kasvun ja oppimisen tuen asiantuntija, jonka tehtävänä on ohjata ja opastaa työntekijöitä ja lapsen vanhempia lapsen tuen tarpeeseen liittyvissä asioissa.

KVEO osallistuu lapsen tuen tarpeen arviointiin, tutkimuksiin ohjaukseen sekä tuen suunnitteluun ja seurantaan. Kasvun ja oppimisen tuki järjestetään pääsääntöisesti lapsen omassa varhaiskasvatuspaikassa kodin tukea unohtamatta.

KVEO:n yhteystiedot
Heidi Björklöf, 040 554 4011
etunimi.sukunimi@sakyla.fi

Kiertävä varhaiskasvatuksen erityisopettaja (KVEO)

Psykologi

Psykologi on lasten vanhempien ja varhaiskasvatushenkilöstön käytettävissä lapsen kehitykseen, kasvatukseen ja käyttäytymiseen liittyvissä kysymyksissä. Tämän lisäksi psykologi auttaa vanhemman jaksamiseen liittyvissä asioissa. Keskustelut ovat luottamuksellisia. Psykologi tekee myös kehitystasonarvioita.

Psykologiin voi ottaa yhteyttä esimerkiksi seuraavissa asioissa:

 • lapsen käyttäytymiseen ja kehitykseen liittyvät kysymykset
 • kasvatukseen ja vanhemmuuteen liittyvät haasteet
 • lapsen huomioiminen vanhempien eron yhteydessä
 • lapsen suru
 • lapsen pelkoreaktiot
 • keskittymisen vaikeudet

Psykologin yhteystiedot

Psykologi

Puheterapeutti

Puheterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jossa arvioidaan ja kuntoutetaan kommunikaation, kielen, puheen ja äänen häiriöitä. Puheterapeutin käynnit ovat kunnan asukkaille maksuttomia ja aina luottamuksellisia. Puheterapeutin vastaanotolle pääsee terveydenhoitajan tai lääkärin lähettämänä, jolloin asiakas siirtyy puheterapiajonoon.

Puheterapeutin työnkuvaan kuuluu mm:

 • tutkimus- ja arviointikäynnit, joiden avulla arvioidaan puheterapiatarve
 • puheterapiajaksojen toteuttaminen
 • yksittäiset ohjaus- ja seurantakäynnit, joilla annetaan ohjeita ja materiaaleja kotiharjoittelua varten
 • lähiympäristöjen ohjaus ja konsultaatio
 • moniammatillinen yhteistyö (mm. varhaiskasvatuksen henkilökunta)

Puheterapeutin yhteystiedot

Puheterapeutti

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut

Varhaiskasvatusmaksu on kiinteä kuukausimaksu. Maksun suuruuteen vaikuttavat perheen koko, perheen tulot ja lapsen sovittu hoitoaika. Varhaiskasvatuksen korkein maksu on 288 e/kk/lapsi (1.8.2022 alkaen 295 e/kk/lapsi). Varhaiskasvatuksen asiakasmaksusta on säädetty varhaiskasvatuksen asiakasmaksulailla.

Yhteystiedot

Varhaiskasvatuspäällikkö Melina Salonen, 050 408 6234
Hallintopalvelusihteeri Sini Rekola, 044 732 8101
etunimi.sukunimi@sakyla.fi

Tiedoksi huoltajille

Paina kysymysmerkeissä saadaksesi lisätietoa.

Perheen vastuulla olevat asiat varhaiskasvatuksessa

Perheen vastuulla olevat asiat varhaiskasvatuksessa

Lapsi sairastuu – milloin takaisin varhaiskasvatukseen?

Sairasta lasta ei saa viedä päiväkotiin, ryhmikseen tai perhepäivähoitoon. Tarttuvaa tautia sairastava lapsi vie­dään varhaiskasvatukseen vasta, kun tauti ei enää tartu ja kun hän on terve. Lapsi on terve, kun hän voi leikkiä ja osallistua toimintaan tarvitsematta erityishuomiota. Yksi kuumeeton (tms.) päivä sairastamisen jälkeen riittää normaalisti toipumisajaksi.

Flunssa eli nuhakuume

Flunssavirukset ovat erittäin tarttuvia. Ne tarttuvat herkimmin juuri ennen sairau­den puhkeamista ja ensimmäisinä päivinä sairastumisen jälkeen. Siksi ei ole mitään aihetta eristää lasta, kun tämä on jo sairastunut.

Lapsi voi mennä varhaiskasvatukseen, kun lämpö on normaali ja kun hän voi leikkiä ja osal­listua toimintaan tarvitsematta erityishuomiota.

Influenssa

Influenssa on erittäin tarttuva tauti. Se leviää ilmaan yskittäessä ja niistäessä. Koko talo on tartunta-aluetta, eli kaikki taloon tulevat altistuvat tartunnalle.

Lapsi voi mennä varhaiskasvatukseen, kun lämpö on normaali ja kun hän voi leikkiä ja osal­listua toimintaan tarvitsematta erityishuomiota.

Äkillinen välikorvatulehdus

Tartunta riippuu välikorvantulehduksen syystä. Jos tulehdus on viruksen aiheuttama, tauti leviää ilmaan yskittäessä ja niistettäessä. Bakteerin aiheuttama tauti ei ole yhtä tarttuva. Välikorvatulehdus on usein seurausta pitkittyneestä flunssasta.

Lapsi voi mennä varhaiskasvatukseen, kun lämpö on normaali ja kun hän voi leikkiä ja osal­listua toimintaan tarvitsematta erityishuomiota.

Silmätulehdus

Silmätulehdukset ovat yleensä samojen virusten aiheuttamia kuin hengitystietuleh­duksetkin ja esiintyvät tämän vuoksi usein erilaisten ylähengitystientulehdusten yh­teydessä. Tästä syystä varsinaista eristämistä ei tarvita, vaikka silmätulehdus leviää hengitystietulehduksen tavoin helposti lapsesta toiseen.

Lapsi voi mennä varhaiskasvatukseen, kun lämpö on normaali ja kun hän voi leikkiä ja osal­listua toimintaan tarvitsematta erityishuomiota.

Parvorokko

Parvorokko on viruksen aiheuttama sairaus, joka ilmenee tyypillisesti lievien fluns­saoireiden yhteydessä. Tauti leviää pisaratartuntana ennen taudin varsinaista puh­keamista. Tauti ei vaadi eristystä eikä hoitoa.

Lapsi voi mennä varhaiskasvatukseen, kun lämpö on normaali ja kun hän voi leikkiä ja osal­listua toimintaan tarvitsematta erityishuomiota.

Enterorokko

Tauti tarttuu pisaratartunnan kautta. Se tarttuu erityisesti lapsen ulosteesta käsiin ja niistä muihin lapsiin, mutta se tarttuu myös ilman kautta.

Koska tauti tarttuu suhteellisen helposti ja lapsi tartuttaa jo itämisaikana, taudin le­viämistä ei voida estää varhaiskasvatuksessa. On tavallista, että useampi lapsi sairas­tuu kerralla.

Lapsi voi mennä varhaiskasvatukseen, kun lämpö on normaali ja kun hän voi leikkiä ja osal­listua toimintaan tarvitsematta erityishuomiota.

Vesirokko

Vesirokko on erittäin tarttuva tauti, jonka itämisaika on kaksi viikkoa. Tartunnan voi saada sekä ilmasta että kosketuksesta. Vesirokko tarttuu itämisaikana ja taudin puh­jettua aina siihen asti, kunnes kaikki ruvet ovat kuivia.

Lapsi voi mennä varhaiskasvatukseen, kun kaikki ruvet ovat kuivia ja kun lämpö on normaali (väh. 5 vrk rakkuloiden ilmaantumisesta).

Ripuli ja oksentelu

Tärkein yksittäinen ripulin aiheuttaja on rotavirus, jota esiintyy selvästi kausiluontei­sesti talvella ja keväällä. Oksentelun aiheuttaja on useimmiten virus.

Oireileva lapsi ei saa mennä varhaiskasvatukseen. Varhaiskasvatukseen voi mennä, kun lämpö on normaali ja kun hän voi leikkiä ja osallistua toimintaan tarvitsematta erityishuomiota.

Märkärupi

Märkärupi tarttuu kosketuksen ja esineiden välityksellä. Märkärupeaan kosketta­neella lapsella on bakteereita sormissaan. Kun lapsi koskettaa toista lasta, bakteerit leviävät. Samalla tavoin baktee­rit voivat levitä tavaroihin ja niistä toisiin lapsiin.

Märkärupi tarttuu niin kauan kuin haavautumat märkivät tai niissä on rupi. Vasta, kun ruvet ovat irronneet eikä uusia haavaumia tule, lapsi ei enää tartuta toisia. Mär­kärupi voi tarttua, vaikka tau­din hoito onkin aloitettu. Koska pienet lapset eivät osaa huolehtia puhtaudesta ja koska he kosket­televat haavaumia jatkuvasti, tartuntavaa­ra on olemassa.

Lapsi voi mennä varhaiskasvatukseen, kun haavaumat ovat kuivuneet ja kaikki ruvet irron­neet (väh. 24 h suun kautta otettavan tai 48 h paikallisen mikrobilääkityksen aloit­tamisesta).

Kihomadot

Tauti tarttuu ihmisestä toiseen munien kautta. Munat ovat hyvin vastustuskykyisiä ja ne voivat säilyä aktiivisina jopa kaksi viikkoa pölyssä ja vuodevaatteissa. Jos lapsi on saanut kihomatoja, oletettavasti koko perhe on saanut tartunnan, vaikka muiden perheenjäsenten ulosteista ei löytyisikään kihomatoja. Koko perhe on sen vuoksi hoidettava lääkkeillä.

Lapsi voidaan viedä varhaiskasvatukseen, mutta kihomatotartunnasta on syytä kertoa työntekijöille, koska munat leviävät ja tarttuvat helposti varhaiskasvatuksessa. Kaikki tartunnan saaneet on syytä hoitaa yhtä aikaa, jotta munista päästään eroon.

Täit

Kaikki voivat saada täitartunnan riippumatta siitä, kuinka puhdas on. Pitkät ja likaiset hiukset eivät ole herkempiä saamaan täitä kuin lyhyet ja puhtaat hiukset. Täit elävät verta imemällä eivätkä liasta.

Täit leviävät ryömimällä päästä toiseen. Ne eivät osaa lentää eivätkä hyppiä, ja tar­tunta tapahtuu vain, jos kaksi päätä on pitkään kosketuksessa toisiinsa. Jos täitä ha­vaitaan, on syytä samanaikaisesti hoitaa kaikki perheenjäsenet. Täitartunnasta on syytä kertoa myös työntekijöille.

Lapsi voi mennä varhaiskasvatukseen, kun päätäiden hoito on lopetettu.

Kun lapsi sairastuu

Lapsi aloittaa varhaiskasvatuksen

Lapsen aloittaessa varhaiskasvatuksen herää usein monia suuria ja pieniä kysymyksiä. Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuilta löytyy hyvää tietoa näihin asioihin liittyen. Tutustu aiheeseen painamalla alla olevaa painiketta.

Lapsi aloittaa päivähoidon

Kotihoidon tuki

Alle 3-vuotiaiden vanhemmat voivat valita varhaiskasvatuspaikan sijaan kotihoidon tuen. Tuen saamiseen ja sen suuruuteen vaikuttavat lapsen ikä, sisarusten lukumäärä ja lisäosan saamiseen perheen tulot. Lisäksi edellytyksenä on, ettei tukeen oikeuttavalla lapsella ole kunnallista varhaiskasvatuspaikkaa.

Kaikki lakisääteistä kotihoidon tukea koskevat asiat hoidetaan Kansaneläkelaitoksella.